Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Isbjørn skutt på Svalbard

- La oss gå for nærme en isbjørn i dens naturlige miljø, og så drepe den hvis den kommer for nærme. Idioter

Komiker Ricky Gervais er blant mange som kritiserer cruiseselskapet etter at en isbjørn ble skutt og drept på Svalbard lørdag.

DYREVERNER: Den britiske komikeren Ricky Gervais er blant mange som reagerer etter at en isbjørn ble skutt og drept på Svalbard. Foto: REUTERS/Neil Hall/File Photo
DYREVERNER: Den britiske komikeren Ricky Gervais er blant mange som reagerer etter at en isbjørn ble skutt og drept på Svalbard. Foto: REUTERS/Neil Hall/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag morgen gikk en isbjørn gikk til angrep på en mann i 40-åra på Sjuøyene, nord på Svalbard. Hendelsen skjedde da turister fra cruiseskipet «MS Bremen» gikk i land på en av øyene.

Nå får det tyske cruiserederiet Hapag-Lloyd Cruises hard kritikk etter hendelsen. Mannen som ble angrepet var ansatt som vakt på skipet og hadde som oppgave å gå i land før passasjerene for å sikre at det ikke var isbjørner i området.

- Hendelsen skjedde da et isbjørnvaktlag på fire personer, som alltid ifølge loven er om bord på ekspedisjoner som denne, forberedte landgang, skriver selskapet på Facebook.

- Utrolig tragisk

Vaktlaget oppdaget imidlertid ikke isbjørnen, som angrep en av vaktene. De andre vaktene endte dermed med å skyte og drepe bjørnen. Mannen, som ble angrepet, ble fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø med moderate skader.

ALASKA: På jakt i Alaksa fikk jegerne besøk av en isbjørnfamilie. Video: ViralHog Vis mer

WWF Verdens Naturfond beskriver isbjørnen som en sårbar dyreart og reagerer skarpt på hendelsen.

- Det er utrolig tragisk. Når det bare er 25.000 isbjørner igjen på kloden, er hver enkelt viktig. Når du er i økosystemet som turist, som oppdager eller som forsker, har du et ansvar for å følge protokollene for å sørge for at du er trygg, og at du ikke forstyrrer den ville oppførselen til isbjørner, sier naturkonservator Jeff Corwin om hendelsen til CNN.

Også andre er svært kritiske.

- Idioter

- La oss gå for nærme en isbjørn i dens naturlige miljø, og så drepe den hvis den kommer for nærme. Idioter, skriver den britiske komikeren Ricky Gervais på Twitter før han utdyper:

KLIMAENDRING?: National Geographic publiserte en video som viste en isbjørn som slet med sult på grunn av klimaendringer. Nå sår eksperter tvil om klimaendringer faktisk førte til isbjørnens sult. Video: National Geographic. Vis mer

- Mitt poeng var å holde seg unna bjørnen til å begynne med. Mennesket ville ikke blitt skadd, og bjørnen ville ikke være død.

- Dette skal aldri skje. Én ting jeg lærte på min tur til Svalbard nylig, sammen med glimrende, forsiktige, supersikkerhetsbevisste guider, var at det bare er én side å skylde på i hendelser som dette. Håper guiden er ok, men så sjokkerende, skriver den britiske programlederen og marinbiologen, Monty Halls på Twitter.

- Turisme... viser seg igjen å være skadelig for dyrelivet, skriver den kjente britiske biologen Adam Hart på Twitter.

- Kanskje sightseeing-turer ikke burde foregå. Da ville ikke isbjørnvakter være nødvendig for å beskytte glanende turister, og isbjørner ville få være i fred og ikke skutt bare for å tilfredsstille en bildemulighet, skriver forskeren Jane Roberts på Twitter.

DREPTE HUND: Videoen av en isbjørn som på tilsynelatende, kjærlig vis koser med en trekkhund gikk viralt. Nå har den mørke siden av den kanadiske historien kommet fram. Video: YouTube/David de Meulles via Storyful Vis mer