- La oss gå på Nav!

Rødt bretter opp ermene og forbereder seg til «slaget om etterlønn på Stortinget». Partiet sender en bønn til Ap, Frp og Sp om å skrote den lukrative etterlønna. Sp sier nei - Ap og Frp avventer.

KLAR FOR KAMP: Rødt-politiker Seher Aydar vil gjerne sende avgåtte politikere Nav framfor å sende dem ut av Stortinget på raus etterlønn. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KLAR FOR KAMP: Rødt-politiker Seher Aydar vil gjerne sende avgåtte politikere Nav framfor å sende dem ut av Stortinget på raus etterlønn. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): - Det er helt urimelig at politikerne skal ha bedre etterlønnsvilkår enn folk flest. Dette må ta slutt.

Seher Aydar (R) rister på hodet. Det hun kaller «slaget om etterlønna» er igang på Løvebakken.

Og Seher Aydar brøler høyt og tydelig:

- Det er hårreisende, og bidrar til å øke forskjellene på oss «her inne» og resten av samfunnet «der ute». Det er nå, før sommeren, at vi har en mulighet til å gjøre noe med det, sier Aydar.

Stortingsrepresentanten fra Oslo vil fjerne Stortingets etterlønn, som gir representantene inntil 700 000 kroner i godtgjørelse i tillegg til «vanlig» oppsigelsestid på tre måneder.

1 av 3

Debatten om ordningen kommer i etterkant av den eksterne evalueringen av alle godtgjørelsene på Stortinget. Før sommeren faller dommen. Politikerne skal selv beslutte om de vil beholde etterlønnsordningen sin.

Riksrevisjonen viste at en tredel av avgåtte politikere har fått etterlønn de ikke skulle fått.

Etterlønna inntreffer når en politiker forlater Stortinget og ikke har ny jobb etter tre måneder.

- La dem gå på Nav! Det inkluderer meg også - jeg får gå på Nav hvis jeg ikke finner meg en ny jobb når jeg er ferdig på Stortinget, sier Aydar.

- Hvis man har vært her inne så lenge at det er så vanskelig å finne en vanlig jobb etterpå, så har man kanskje sittet på Stortinget for lenge.

Rødt og SV er hjertens enige i denne saken, men mangler stemmer for å få flertall på Løvebakken. Det håper Aydar å gjøre noe med.

Dette er hennes pressliste:

  • Frp. - Fordi Sylvi Listhaug er så opptatt av at de er partiet for folk flest. Og folk flest får ikke slik raus etterlønn, sier Aydar.
  • Senterpartiet. - Fordi Trygve Slagsvold Vedum snakker på inn- og utpust om vanlige folk, fortsetter hun.
  • Arbeiderpartiet. - Fordi stortingspresident Masud Gharahkhani har vært så opptatt av å rydde opp. Foreløpig har han ikke ryddet opp i noe som helst, sier Seher Aydar

Og hva så med det siste store partiet på Stortinget, Erna Solbergs Høyre? De har Seher Aydar regelrett gitt opp.

- Høyre er ikke til å rikke, men Høyre er jo et rikmannsparti uansett. Frp, Sp og Ap snakker i alle fall om at de vil hjelpe vanlige folk. Så får vi se, sier Aydar.

- Holder du pusten?

- Njaei, ikke akkurat, sukker Aydar.

- Å være politiker er ingen vanlig jobb. Hvorfor er det så galt at man har noen uvanlige fordeler da?

- Fordi vi skal representere folket, og da kan vi ikke bidra til politikerforrakt ved å gi oss selv gullkantede ordninger.

- Noen vil kanskje si at det er du som bidrar til politikerforrakt ved å antyde at politikere er grådige?

- Bare fordi mange der ute er enige med Rødt og meg, betyr ikke at det er feil, svarer hun.

Taus Listhaug

Senterpartiet vender umiddelbart Rødt ryggen:

- Senterpartiet vil ikke gå inn for at etterlønn skal fjernes. Nå har et utvalg sett på representantordninger for Stortinget. De har foreslått endringer i etterlønnsystemet og Senterpartiet synes det er naturlig å vurdere forslagene som dette utvalget har kommet med, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad til Dagbladet.

Morten Wold (Frp) og Masud Gharahkhani (Ap), begge i presidentskapet, vil ikke ta stilling i saken riktig ennå.

- Vi er godt i gang med oppryddingsarbeidet, som foregår gjennom flere prosesser. Blant annet har et eksternt utvalg nå gått gjennom ordningene og kommet med anbefalinger. Så har partiene på Stortinget sendt inn høringssvar, og før sommeren skal Stortinget konkludere, sier Gharahkhani.

- Alle ordninger som gjelder for stortingsrepresentanter skal være fornuftige og godt begrunnet. For Frp er det ønskelig med bredest mulige flertall rundt de endringer som skal gjøres. Siden saken er i prosess i presidentskapet og det foregår drøftinger og sonderinger frem og tilbake mellom partiene, mener jeg det ikke er riktig å kommentere våre standpunkter ytterligere før innstillingen avgis for behandling i Stortinget, sier Morten Wold i en kommentar til Dagbladet.

I første publiserte versjon av denne saken skrev Dagbladet at Frp ikke hadde svart i denne saken. Det stemmer ikke. Partiet svarte Dagbladet i en bortkommen epost. Kommentarene fra Frps Morten Wold ble siden, og så raskt som mulig, lagt inn i artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer