Jacinda Ardern går av

- La oss gifte oss

Jacinda Ardern (42) har fått nok av livet som New Zealands statsminister. Nå går hun av og planlegger bryllup.

KLAR FOR BRYLLUP: New Zealands avtroppende statsminister, Jacinda Ardern, gjør det klart at hun ønsker å gifte seg med kjæresten Clark Gayford. Foto: Mark MItchell/New Zealand Herald via AP
KLAR FOR BRYLLUP: New Zealands avtroppende statsminister, Jacinda Ardern, gjør det klart at hun ønsker å gifte seg med kjæresten Clark Gayford. Foto: Mark MItchell/New Zealand Herald via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagblade): På en følelsesladd pressekonferanse varlset Ardern at hun vil gå av senest 7. februar. Hun har ledet landet siden 2017.

Ardern sa torsdag at hun de siste månedene har forsøkt å finne en motivasjon til å gå løs på en periode til som statsminister, men at hun ikke har klart det, melder kringkasteren RNZ.

- Så i dag kunngjør jeg at jeg ikke vil forsøke å bli gjenvalgt, og at min periode som statsminister vil ta slutt senest 7. februar, sa en tydelig beveget Ardern. Samtidig meldte hun at valget i landet vil bli avholdt 14. oktober.

REAGERTE: New Zealands statsminister Jacinda Ardern reagerte kraftig på et av spørsmålene hun og Finlands statsminister Sanna Marin fikk på en felles pressekonferanse. Video: Newshub Vis mer

- Privilegert

Hun kaller de fem og et halvt årene som statsminister for de mest givende i livet. Samtidig mener hun at hun mangler motivasjonen til å fortsette.

- Jeg går av, fordi med en så privilegert jobb hører det med et stort ansvar: Ansvaret å vite når du er den rette personen til å lede – og også til å vite når du ikke er det, sa Ardern.

Da hun ble valgt, var hun 37 år og en av de yngste regjeringssjefene i verden. Hun fikk barn i løpet av det første året som statsminister. Ardern håndterte også blant annet den verste masseskytingen i landets historie i Christchurch i 2019. Hun ble også et internasjonalt symbol på helsebasert ledelse under coronapandemien.

Nå sier Arden at hun gleder seg til å tilbringe mer tid med familien. Hun har en datter med partneren Clarke Gayford.

Ingen plan

- Jeg har ikke noen plan. Ingen neste steg. Alt jeg vet, er at jeg vil fortsette å finne måter å jobbe for New Zealand på, og jeg ser fram til å tilbringe tid med familien igjen. De er antakelig dem av oss som har ofret mest, sier Arden, ifølge 1News.

AVBRYTES: Det er ikke alltid så lett med disse Zoom-møtene og live-sendingene, noe New Zealands statsminister, Jacinda Ardern, fikk kjenne på. Video: Jacinda Ardern. Vis mer

Deretter fortsatte hun med et smil til datteren Neve og forloveden Clarke:

- Så til Neve, mamma ser fram til å være der når du begynner på skolen i år. Og til Clarke: La oss endelig gifte oss.

Søndag skal Labour samles for å stemme fram en ny partileder og dermed ny statsminister søndag, skriver New Zealand Herald. Visestatsminister Grant Robertson har gjort det klart at han ikke ønsker å bli partileder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer