SINT: Den new zealandske filantropen Gareth Morgan er rasende på Jarle Andhøy. Foto: Ourfarsouth.org
SINT: Den new zealandske filantropen Gareth Morgan er rasende på Jarle Andhøy. Foto: Ourfarsouth.orgVis mer

- La oss håpe Jarle Andhøy synker

Søkkrike Gareth Morgan, som selv er i båt mot Antarktis, mener Jarle Andhøy opptrer som en grovt egoistisk cowboy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Den styrtrike filantropen Gareth Morgan reiser med den russiske isbryteren «Spirit of Enderby» for å skape oppmerksomhet om å bevare naturressursene i Antarktis. Han er i det samme farvannet i Antarktis hvor Jarle Andhøy og hans seilbåt «Nilaya» befinner seg.

- Det handler om at vi har et kollektivt ansvar i området. Den cowboyen har meldt seg ut. Han tror tydeligvis at han kan gjøre hva han vil uavhengig av om det skader andre - enten gjennom skader på miljøet eller gjennom å sette andres liv i fare, sier Morgan i et e-postintervju med Dagbladet.

Håper Jarle synker - Hvordan vil du opptre dersom du møter «Nilaya» i området?

- Jeg vil la ham synke, sier Morgan.

Han har svært lite til overs for hvordan Andhøy nå seiler inn i området uten tillatelse fra norske eller new zealandske myndigheter. I et innlegg på sin egen ekspedisjons nettside går han enda lengre:

- La oss håpe han synker, skriver Morgan.

Morgan er en av New Zealands rikeste menn. Han er kjent for sine eventyr i båt og på motorsykkel og har bygget sin formue på hestegambling og investorvirksomhet.

- En snylter Gareth Morgan mener selv han har stor sympati med dem som hater kvelende byråkrati.

- Men Andhøys misjon er kommersiell suksess basert utelukkende på å bryte loven. Den siste uka har jeg snakket med folk som har kjent denne fyren i over 20 år, og som har sett ham snylte tid og deler fra andre seilere for å holde seg selv flytende. Den gjengse oppfatning er at han er en snylter av verste sort. Egoistisk er et for snilt ord, sier Morgan.

Selv har Andhøy fortalt at målet med ekspedisjonen er å finne ut hva som skjedde da «Berserk» forsvant 22. februar i fjor, og å hedre kameratene med en blomsterseremoni til ære for de tre som var om bord. Andhøy vil undersøke om det fortsatt ligger igjen utstyr fra «Berserk» på de avtalte ankringsplassene Horseshoe Bay og Backdoor Bay.

Publisitet Morgan tror ikke Andhøy snakker sant om målet med sin nye ekspedisjon.

- Jeg tror hensikten hans er den han alltid har hatt - å skape så mye publisitet som overhodet mulig og dermed selge bøker og skaffe sponsorer. Hvis målet var å finne ut hva som faktisk var målet, hadde han brukt tida si på land med de andre som var involvert i fjorårets redningsaksjon, hevder Morgan.

- At han nekter å følge normale krav under sin nyeste eskapade, stemmer med dette. Det er slik han han skaper overskrifter.
 
Slår tilbake Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl synes lite om uttalelsene fra Morgan.

- Jeg vet ikke hva slags forutsetninger han har for å uttale seg om motivene bak Jarles ekspedisjon. Det framstår rart at han tillegger Jarle meninger når han aldri har møtt ham. Når det gjelder uttalelsen om at han håper Jarle synker, sier vel det mest om ham selv. Samtidig er vel slike utspill om andre en fin måte å få oppmerksomhet rundt sin egen ekspedisjon på, sier Vordahl.

Samuel Massies mor reagerer på uttalelsene til Gareth Morgan.

Generelt sett har jeg ingen kommentarer til slike påstander. Han har verken truffet Jarle eller Samuel. For dem har ekspedisjonen utelukkende gode hensikter. De ønsker å hedre sine kamerater og vise medfølelse for de pårørende, sier Anne Marie Ulvolden til Dagbladet.

- De vil prøve å finne svar på det tragiske som skjedde, for å kunne gå videre i livet. Og hvis Morgan synker så kommer Samuel til å gjøre alt han kan for å redde ham, slår Ulvolden fast.

ANKLAGES: Den norske eventyreren Jarle Andhøy får kjeft av en new zealandsk kollega som også befinner seg ved Antarktis. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ANKLAGES: Den norske eventyreren Jarle Andhøy får kjeft av en new zealandsk kollega som også befinner seg ved Antarktis. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
REAGERER: Samuel vil hjelpe Morgan, om han skulle synke, slår Massies mor fast. Foto: AFP/Scanpix
REAGERER: Samuel vil hjelpe Morgan, om han skulle synke, slår Massies mor fast. Foto: AFP/Scanpix Vis mer