- La oss ikke trykke på panikknappen

Rykteflom etter Mandelas sykehusinnleggelse.

SIST GANG HAN VISTE SEG OFFENTLIG: Sist gang 92 år gamle Nelson Mandela viste seg offentlig var under fotball-vm i Sør-Afrika sist sommer. Ryktene flommer etter at frihetskjemperen er lagt inn på sykehus. Foto: AFP/THOMAS COEX/SCANPIX
SIST GANG HAN VISTE SEG OFFENTLIG: Sist gang 92 år gamle Nelson Mandela viste seg offentlig var under fotball-vm i Sør-Afrika sist sommer. Ryktene flommer etter at frihetskjemperen er lagt inn på sykehus. Foto: AFP/THOMAS COEX/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere frihetskjemperen og nobelprisvinneren ble innlagt på Milpark-sykehuset i Johannesburg onsdag og tilbrakte natten der.

Politiet måtte tilkalles for å dirigere trafikken rundt sykehuset, der horder av fotografer, journalister og fjernsynsteam har tatt oppstilling.

Familien Mandela-stiftelsen gikk raskt ut og forsikret om at det bare var snakk om en rutinemessig helsesjekk, mens radiostasjonen Talk Radio 702 kunne melde at han ble undersøkt av lungespesialister.

Mandelas kone Grace Machel og flere andre familiemedlemmer besøkte sykehuset både onsdag kveld og torsdag morgen, da også hans tidligere kone Winnie Madikizela-Mandela avla en visitt.

Svak Mandela har ikke vært sett offentlig siden finalen i fotball-VM i Sør-Afrika i juli i fjor, og erkebiskop Desmond Tutu beskrev tidligere i uka fredsprisvinnerens helse som «svak».

Sørafrikanske medier har de siste dagene vært fulle av spekulasjoner om helsetilstanden til den tidligere ANC-lederen, som trakk seg fra offentligheten i 2004.

- Ikke ring meg, jeg ringer dere, lød den gang Mandelas avskjedshilsen til omverdenen.

ANC-oppfordring ANC oppfordret torsdag mediene til å slutte å spekulere, noe som straks fikk spekulasjonene til å skyte ny fart.

- Vi oppfordrer folk til ikke å komme med grunnløse uttalelser. La oss forbli rolige og ikke trykke på panikknappen. Det er ingen grunn til det, het det i kunngjøringen fra den tidligere frigjøringsorganisasjonen.

- Han er 92 år gammel og vil derfor ha plager knyttet til alderen, og det at han tilbrakte natten på sykehus må ikke få oss til å tro det verste, sier ANC-talsmannen Jackson Mthembu.
(NTB)