Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«La oss med kapital få dyrke jorda.»

Motekongen Ola Mæle føler at han stanger hodet i veggen og odelsloven i kampen for å få kjøpe seg gårdsbruk på Østlandet. - Norsk landbruk trenger fornyelse. Det trenger folk med kapital som kan gjøre ting annerledes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kleskongen Ola Mæle vokste opp på prestegården i Oppdal, og har i over ti år drømt om å få kjøpe sitt eget gårdsbruk. Han er innstilt på å flytte permanent, og han har hodet fullt av planer for hvordan han vil drive gården. Problemet er at statens lovverk gjør det nesten umulig å få kjøpt et gårdsbruk - uansett hvor mye penger du har på bok.

Sovepute

- Dagens lovverk er håpløst, sier Mæle. - Det virker som en sovepute for landbruksnæringa og hindrer fornyelse. Antall gårdsbruk som blir lagt ut for salg, er skremmende lavt. Mye av grunnen til dette er odelsloven, som etter mitt syn er det siste standsprivilegiet i Europa, sier Mæle oppgitt. Ola Mæle var blant interessentene til gårdsbruket som finanskollega Torstein Tvenge kjøpte på Jevnaker i juli. Han har vært på utallige visninger - uten hell. Utfra sine erfaringer er han sikker på at odelsretten og konsesjonsvilkårene er til hinder for videreutviklingen av landbruket.

Sterkt kapitalbehov

- Jeg kjenner titalls personer i finansmiljøet som seriøst er på utkikk etter et gårdsbruk. - Dette er personer som har ressurser til å satse og som tør å tenke annerledes. Norsk landbruk har et kapitalbehov, og da må vi som har kapital få lov til å investere og dyrke jorda, sier Mæle. Kapitalsterke kan etter Mæles mening oppgradere norsk landbruk på flere måter:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media