- La oss nyte vår vin i fred!

- Folk må få nyte sin mat og sin vin i fred uten å tenke på døden hver gang de putter noe i munnen. Ap's Gunhild Øyangen, nestleder i Stortingets sosialkomité, har liten sans for sosialministerens forslag om å merke alkoholvarer med helseadvarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Alvheim (Frp) som er leder for komiteen, er også negativ til forslaget. Sammen danner de et bastant flertall mot merking, hvis sosialministerens forslag skulle komme til Stortinget.

- Blir nervevrak

- Jeg stiller meg tvilende til hele ideen, selv om forslaget ikke har vært opp til drøfting i Ap's stortingsgruppe. Men jeg synes det bør kunne dokumenteres at slike tiltak har effekt, sier Øyangen.

Hun viser til at det i mange år har vært helseadvarsler på tobakk uten at det har hatt noen virkning av betydning. Hun mener derfor man må veie kostnadene ved innføring av helseadvarsler på alkoholvarer mot effekten av tiltaket.

- Dessuten må vi vurdere hvilke følger et slikt forslag kan få for andre næringsmidler. Fett er jo også skadelig, hvis det inntas i for store mengder. Skal det merkes? Hvis vi overfokuserer på mulige helseskader, kan det ende med at vi går rundt som nervevrak alle sammen.

- Jeg tror mer på tiltak som kan begrense hjemmebrent og smugling, og som kan få alkoholforbruket over i lovlige former. Og hjemmebrent, som er den farligste alkoholvaren, vil vi aldri kunne få merket. Fagfolk betrakter hjemmebrent på linje med heroin. Og det er lett tilgjengelig i store deler av landet, sier Øyangen.
Ap's sosialpolitiske talskvinne har mer sans for såkalte punktavholdskampanjer rettet mot gravide, arbeidsmiljøer, bilførere og idrettsarrangementer.

- Overgrep!

John Alvheim (Frp) deler Øyangens oppfatning av forslaget.

- Jeg har ingen tro på effekten av et slikt tiltak. Dessuten vil det koste en del penger å gjennomføre det. Jeg ser det derfor som et nytt overgrep mot forbrukerne, sier Alvheim.

Reaksjonene ellers er nokså forutsigbare. Avholdsfolkets Landsråd hilser det velkommen, mens bryggerinæringen og private vinimportørere er negative.

- En advarselsetikett vil være fullstendig overflødig og på grensen til en fornærmelse mot forbrukerne, sier Bryggeriforeningens styreformann Arild Mathisen til NTB.

Ifølge administrerende direktør Thomas Føyen i importfirmaet Vin & Sprit Distribusjon (VSD) vil en flaske rødvin bli 2 til 3 kroner dyrere hvis forslaget får gjennomslag.
I så fall vil importører bli nødt til å investere millionbeløp i produksjonsutstyr.