- La oss samle oss om Obama

Ledende Clinton-demokrat sier tiden er inne for å avslutte kampen om presidentkandidaturet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere partileder, Clinton-venn og superdelegat, Joe Andrew, skifter side og ber demokratene samle seg om Barack Obama som sin presidentkandidat og avslutte striden han mener er i ferd med å splitte partiet i forkant av presidentvalget.

- Jeg er sikker på at primærvalget har begynt å bli skadelig for Demokratene. Jeg håpet at en lang og konkurranserettet primærvalgsesesong ville vitalisere vårt parti, men meningsmålingene viser at tonen og temperaturen i valgkampen skader oss. Uten å gjøre stort er John McCain nå konkurransedyktig mot begge våre gjenstående kandidater. Vi gjør arbeidet for ham og trekker befolkningens fokus vekk fra de virkelige temaene som påvirker våre liv, sier han i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Nær Clinton

Andrew ble av daværende president Bill Clinton utnevnt som partisekretær og ledet Demokratene fra 1999 til 2001. Før det nøt han enorm suksess som partiets leder i delstaten Indiana i perioden 1995 til 1999.

Han var en av de aller første såkalte «superdelegatene» som gikk ut og støttet Hillary Clinton dagen hun varslet sitt presidentkandidatur.

Superdelegatene er nesten 800 valgte representanter og ledere i Democratic National Committee som kan støtte hvilken kandidat de måtte ønske på landsmøtet, uansett utfall av nominasjonsvalgene.

På grunn av det historisk tette valgresultatet så langt i nominasjonsprosessen vil det være disse som avgjør hvem som blir demokratenes presidentkandidat under partiets landsmøte i august.

Obama i tet

- La oss samle oss om Obama

Obama leder selve primærvalget med 1732,5 delegater mot Clintons 1597,5 delegater. Det er nå helt usannsynlig at noen av dem vil få over 2025 delegater som gir rent flertall og seier i nominasjonsvalget.

Derfor blir det opp til superdelegatene. Så langt har 263 av dem sagt de vil støtte Clinton, mens 244 gir sin støtte til Obama. Resten sitter på gjerdet og vil avgjøre hvem som vinner nominasjonen.

Clintons mulighet til å vinne flere «vanlige» delegater enn Obama er nær teoretisk. Og bare den siste uken har hennes forsprang blant superdelegatene skrumpet fra 24 til 19 delegater.

Har skrevet brev

Andrew har nå skrevet brev til alle superdelegatene der han ber dem slutte seg om Obama slik at partiet kan konsentrere seg om å kjempe mot republikanernes John McCain. Han har også varslet en pressekonferanse senere i dag der han vil gå nærmere inn på hvorfor han skifter side.

Til AP nevner han to saker som har overbevist ham om Obamas kandidatur:

- Obama tok et prinipiell standpunkt mot å innføre avgiftsfri bensin i sommerferien, selv om det politisk ville vært mer behagelig å støtte forslaget. (Et forslag fra John McCain som også Hillary Clinton støtter i forbindelse med de høye bensinprisene red.anm).

- Videre er jeg imponert over måten Obama har håndtert bråket rundt hans tidligere pastor, Jeremiah Wright, sier Andrew.

 • Les mer om pastorbråket her!

  Ny kampstat
  - Han har vist styrke og ro når det stormer. Disse to sakene har bekreftet for meg at Obama er den rette kandidaten for vårt parti, fastslår Wright.

  Det er neppe tilfeldig at Andrew offentliggjør sitt sideskifte nå. Primærvalget i hans hjemstat Indiana holdes 6. mai. Takket være Clintons klare seier i Pennsylvania er Indiana for første gang på over 20 år blitt en stat som kan avgjøre nominasjonsvalget for Demokratene.

  Og Obama taper på de nasjonale meningsmålingene - spesielt blant den hvite arbeiderklassen etter bråket rundt hans tidligere pastor og hans kommentarer om arbeiderklassen under valgkampen i Pennsylvania. Hans ti prosents ledelse før valget i Pennsylvania er nå helt borte.

  Kan vippe
  I Indiana gikk også delstatsrepresentant Baron Hill ut og støttet Obama denne uken. Han regnes som viktig fordi han representerer et distrikt i Indiana som kan vippe begge veier i nominasjonsvalget.

  Indianas senator Evan Bayh har lenge stått på barikadene for Hillary Clinton og gir ingen tegn til å følge Andrews oppfordring.

  Både Clinton og Obama må vinne i Indiana. Hun for å holde håpet i live, han for å vise at han kan rekruttere folkets støtte i Midtvesten under selve presidentvalget.

SUPERDELEGAT: Tidligere partisekretær for Demokratene, Joe Andrew, oppfordrer alle superdelegatene til å slutte seg om Obama for å få slutt på valgkampen som han mener er i ferd med å splitte partiet.