La Saddam leve

Selv om han fortjener å dø. Helge Øgrim kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Iraks eks-diktator blir trolig hengt i løpet av de nærmeste timene. Det er gått to og et halvt år siden han ble framstilt for retten i Bagdad, tiltalt for massemord.

5. november ble Saddam dømt til døden for drap på 148 innbyggere i shia-landsbyen Dujail etter et mislykket attentat.

Det er etter min mening ingen tvil om Saddams skyld. Diktatoren var ansvarlig for torturkamre, massedrap, attentater og dødsleire.

Men det er likevel mange viktige argumenter mot å henrette ham.

Christopher Hitchens, som (i likhet med meg) mente det fantes gode grunner til å invadere Irak, framholder at enhver fullbyrdelse av en dødsdom, samtidig representerer en ødeleggelse av bevis. Når Saddam dør, dør samtidig muligheten til å konfrontere ham med andre og enda større forbrytelser enn Dujail. Det gjelder ikke minst massedrapene med gass på nær 5.000 sivile i landsbyen Halabja under diktatorens utryddelseskrig mot kurderne i kampanjen som bar navnet Anfal.

Dette er en viktig grunn til at mange kurdere ønsker fullbyrdelsen utsatt. Men som Hitchens påpeker, er også mange kurdiske ledere prinsippmotstandere av dødsstraff og ønsker den avskaffet i Irak. Det er nok usannsynlig, men ville være en reform som tydeligere enn noe annet viser vei bort fra klanshevn og blodig borgerkrig mellom religiøse grupper.

Selv om det var riktig å henrette de fremste nazilederne etter Holocaust og verdenskrig, mener jeg Saddam Hussein bør sitte i fengsel resten av sitt liv. Argumentene for å henge de tyske krigsforbryterne, kan riktignok også anvendes i Irak. En fullbyrdelse vil bekrefte at hans terrorregime ikke kan gjøre comeback, slik også henrettelsen av ekteparet Ceausescu i Romania ga folk mot til å kreve demokrati.

Men hvis Saddam får leve, kan det motvirke at han blir martyr for sunnimuslimer i og utenfor Irak og en inspirasjon til flere terrorhandlinger. Nåde er også et signal til Iraks sunnier om at også de skal leve i Irak, hvis landet lar seg stabilisere og holde sammen.

Foto: AP/Scanpix
Foto: AP/Scanpix Vis mer

Kanskje vil det også dempe hangen til mytedannelser i deler av vestlig opinion der USAs feilgrep alltid virker større enn diktatorenes forbrytelser, slik den lange rettssaken mot Slobodan Milosevic tok brodden av nesten alle forsøk på å framstille ham som en uskyldig forfulgt.

La Saddam leve