Grillet: Onsdag måtte Jens Stoltenberg svare for seg i Stortingets spørretime da flere representanter ba om en forklaring på hvorfor han, og ikke Kongen, delte ut Krigskorset med sverd til tre veteraner. Her er han på vei ut fra stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl
Grillet: Onsdag måtte Jens Stoltenberg svare for seg i Stortingets spørretime da flere representanter ba om en forklaring på hvorfor han, og ikke Kongen, delte ut Krigskorset med sverd til tre veteraner. Her er han på vei ut fra stortinget. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

La seg flat nok

Slipper Stortingsgransking av krigskorsflausen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Jens Stoltenberg slipper å måtte stå til rette for Stortingets kontroll- og konstisusjonskommite etter at han ikke lot Kongen overrekke krigskors-medaljene til tre norske veteraner.

- Statsministeren har lagt seg så flat i denne saken at dette ikke er noe å gå videre med, sier komitèleder Anders Anundsen til Dagbladet.

Han sier det uansett ville blitt svært vanskelig, om ikke umulig, å finne ut av hva som virkelig skjedde i dialogen mellom Kongen og statsministeren.

- Komiteen kan ikke kalle inn Kongen til høring, sier han.

Jusprofessor Henning Jakhelln har sagt til Dagbladet at Kongen har en juridisk rett til å dele ut medaljene hvis han har bedt om å få gjøre det.

- Vi vil aldri finne ut av hva som ble sagt i dialogen mellom de to, sier Anundsen.

For at Stoltenberg skal ha brutt grunnloven må Kongen ha bedt om å få dele ut medaljene, for så å ha blitt overkjørt av Stoltenberg.

Klok
Heller ikke Per Kristian Foss (H) kommer til å forfølge saken videre.

- Dette høres ut som en klok beslutning av Anundsen. Når statsministeren har dummet seg ut, innrømmet det og sagt at det ikke vil gjenta seg får vi la det bli med det, sier Foss.

Dagbladet avslørte tirsdag at Kongen var lei seg etter at han ikke fikk dele ut Norges høyeste utmerkelse Krigskorset med sverd på frigjøringsdagen 8. mai. Årsaken var at Jens Stoltenbergs regjering satte foten ned for monarkens deltakelse ved seremonien.