- La serberne brenne levende

PEJA/PEC (Dagbladet): - Serberne har brent våre hus, vi brenner deres. Serberne har drept oss, vi dreper dem. Dette er en lykkelig dag for meg, sier den kosovoalbanske jenta Ismeralda, som er med lynsjemobben på 4000-5000 kosovoalbanere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen i byen Peja var eksplosiv i går: Rett ved siden av oss står femten-tjue serbiske biler i brann. Inne på byens politistasjon beskyttes et femtitall serbere av italienske politifolk. Meldinger seint i går kveld forteller at minst 15 serbere er lettere skadd.

- Jeg håper så mange av dem som mulig er døde. Serberne som er inne på politistasjonen, skal ikke komme levende ut. Vi skal brenne dem levende, sier Ismeralda. To av hennes fettere ble drept av serberne tidligere i år.

Beskyttelse

Beskyttet av italienske KFOR-soldater drar en bilkortesje med om lag 150 serbere fra byen Orahovac tidlig på ettermiddagen. De er på flukt til Montenegro og har planer om å ta med seg en annen gruppe serbere som har søkt tilflukt i det berømte klosteret i Pec. De kommer aldri så langt.

Litt over klokka tre blir de angrepet av kosovoalbanerne utenfor politistasjonen. De rasende albanerne stikker en rekke av bilene i brann og prøver å dra folk ut av dem.

Italienske soldater og politifolk får reddet et femtitall serbere inn på politistasjonen. Fire serbere blir seinere meldt savnet.

Lysende hat

Det lyser hat og sinne ut av kosovoalbanernes øyne. En vestlig hjelpearbeider sier han ikke har sett et slikt hat noensinne.

- Broren min er i fengsel i Serbia. Flere medlemmer av familien min er drept, sier Rexhep Zhabolli (67).

Han og flere andre ønsker å utveksle de femti serberne inne på politistasjonen med et femtitall kosovoalbanere som sitter i fengsler i Serbia.

Italienske soldater prøver å få kontroll over folkemengden, til ingen nytte. Det skytes flere varselsskudd. Også et par kosovoalbanere med kalashnikovgeværer fyrer av noen salver i lufta.

Vil drepe

Italienerne går klar av kosovoalbanernes raseri.

- De er her for å hjelpe oss, sier Ismeralda, som likevel mener at KFOR-soldatene burde utlevere serberne på politistasjonen.

Vårt spørsmål om det ikke er greit nok at de serbiske flyktningene kan få dra til Montenegro eller Serbia slik de ønsker, blir avfeid med følgende svar:

- Lar vi dem gå, kommer de bare tilbake og myrder oss. Derfor er det mye bedre å drepe dem nå.

- Alle serbere burde halshogges, sier en mann i 60-åra.

Ikke før to tidligere UCK-ledere dukker opp, blir det litt ro.

- Vi må samarbeide med KFOR og la dem ta serberne til Montenegro, sier den lokale kommandanten Etem Cecu.

Han har emblemet til det nyopprettede Kosovo beskyttelseskorps på jakkeermet, men bruker graden han hadde som UCK-leder, en organisasjon som i teorien skal være oppløst.

BRENNENDE HAT: 15-20 av serbernes biler ble stukket i brann og lå igjen som utbrente vrak i gatene. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
ROER MOBBEN: En talsmann for den tidligere UCK-kommandanten Etem Cecu (t.h.) forsøker å roe mobben. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN