Vedum: Sp er Ernas hovedmotstander

La slagplanen for sju år siden

Senterpartiet er regjeringens hovedmotstander, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum. Om statsministerposten er han mye mindre tydelig. Og SV virker han ikke engang å ha hørt om.

GUTTEN I RØYKEN: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er den soleklare vinneren på alle meningsmålinger for tiden. Gutten i røyken i norsk politikk følger en vinneroppskrift fra sju år tilbake når han utroper Sp til regjeringens hovedmotstander. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
GUTTEN I RØYKEN: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er den soleklare vinneren på alle meningsmålinger for tiden. Gutten i røyken i norsk politikk følger en vinneroppskrift fra sju år tilbake når han utroper Sp til regjeringens hovedmotstander. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer
Publisert

ILSENG (Dagbladet): - Hvor er øksa? Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum rister tak i noen snødekte reinsdyrskinn i gapahuken noen hundre meter unna hjemmet sitt på Bjørby gård.

Vintersnøen er i ferd med å legge seg over jordene på Ilseng i Stange og Vedum akter å tenne et bål til ære for fotografen. Han er tross alt gutten i røyken i norsk politikk.

I dette intervjuet med Dagbladet utroper han seg til Solberg-regjeringens hovedmotstander i valgåret 2021. Og han presenterer en snart sju år gammel slagplan som han selv mener forklarer Senterpartiets formidable framgang.

Men først skal det bli fyr på bålet.

I flammene

- Jeg har ikke tall på hvor mange småøkser som har forsvunnet herfra. Det er så mange unger som flyr her, sier Vedum med et litt oppgitt smil.

Stemmen skjuler en viss stolthet over at grendas gutter og jenter bruker turområdet, som i hovedsak er tilrettelagt av familien Vedum selv. Kyndig bygger han et bål av den litt for grove veden.

Selvsagt får han fyr med en gang. Det meste lykkes for Vedum om dagen.

- Det er fint med bål, altså. Det må til det, sier Vedum, mens fotografen rigger seg til på den andre siden av flammene.

I dammen foran gapahuken flyter to vedkubber som vørdsløst er limt sammen med gaffateip.

- Unga kaster brennende kubber ut i vannet. He he, det pleide vi å gjøre også, tilstår Vedum. Han fisker opp kubbene og hiver dem myndig på bålet, mens det freser i den grå plast-teipen.

Følsom fyr

Det var slett ikke gitt at 35 år gamle Trygve Slagsvold Vedum skulle sette fyr på det trauste Senterpartiet, da han som den yngste noensinne ble valgt til leder i 2014. Partiet lå med brukket rygg etter opprivende personkonflikter og en lang rekke svake målinger.

LEDER: 35 år gammel blir Trygve Slagsvold Vedum valgt til ny leder under det ekstraordinære landsmøtet i Senterpartiet i 2014. Kaffekopp-strategien dukket opp samtidig. Foto: Terje Bendiksby / NTB
LEDER: 35 år gammel blir Trygve Slagsvold Vedum valgt til ny leder under det ekstraordinære landsmøtet i Senterpartiet i 2014. Kaffekopp-strategien dukket opp samtidig. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

I april det året hadde Norstat en måling der Senterpartiet noterte seg for usle 3,9 prosent.

- Jeg husker den målinga. Vi hadde lagt bak oss noen vanskelige måneder, det var en tung tid. Men jeg hadde trua hele tiden jeg.

Nå er situasjonen en helt annen. I Dagbladets partibarometer for desember fikk Sp en oppslutning på hele 22,3 prosent.

- Hva vil du si til dem som mener du bruker latteren din og humoren din til å unngå å svare på vanskelige spørsmål?

- Det er ikke mulig å være en annen person enn den du er, og jeg har et lyst humør. Men både i hverdagen og liver er det både alvor og latter. Jeg har lett for å le, men er også ganske lettrørt.

- Du er en følsom type?

- Ja, egentlig er jeg det.

Strategien

Inne på kjøkkenet til Trygve Slagsvold Vedum er det god fyr i peisen. Anført av Vedums far jobber et arbeidslag på dugnad med vedhogst på tunet.

PEIS OG PRØYSEN: Kjøkkenet hjemme på Bjørby har vedfyrt peis og Alf Prøysen i glass og ramme på veggen. Trygve Slagsvold Vedum insisterer på at han er den samme privat som i offentligheten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PEIS OG PRØYSEN: Kjøkkenet hjemme på Bjørby har vedfyrt peis og Alf Prøysen i glass og ramme på veggen. Trygve Slagsvold Vedum insisterer på at han er den samme privat som i offentligheten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- På et internt møte i januar 2014 sa jeg at målsetninga mi var å gjøre Senterpartiet til ett av de tre største partiene i Norge i 2019. Jeg trodde at det ville være et behov for et alternativ til sentralsieringspolitikken som regjeringen førte.

Vedum kommer inn på slagplanen fra den gang, en plan han har fulgt til punkt og prikke i alle årene som fulgte.

- Fordelen min i 2014 var at jeg hadde noen hovedideer og verdier som jeg trodde på. Og det er noe av det viktigste i politisk ledelse: Å vite hva du vil.

- Hva ville du da?

- At politikken skal være jordet, nedpå, at en skal være ute blant folk. Fremmedord er fremmedgjørende. Vi skulle bli mindre interne, bruke mindre penger på meningsmålinger og mer tid på å bygge partilag.

Vedum kaller det kaffekopp-strategien.

- Du signaliserer politisk tenkning gjennom hvordan du opptrer i praksis. Våre to hovedslagord er jo å tro på hele Norge og sikre tjenester nærme folk. Da må du gjøre det du sier, ved å være nær folk rundt i Norge, lytte, bygge lokallag og verve medlemmer

Liv og lære

«Du skal behandle jorden som om du skulle leve evig», står det skrevet på skapveggen over kjøkkenbordet. Også når han skal beskrive egen politikk tyr han til jordnære bilder.

La slagplanen for sju år siden

- Måten du opptrer på er vel så viktig som ordene du bruker. Du må prioritere noen få saker som er tydelige, men som også gjenspeiler verdiene til partiet ditt og til deg som partileder, sier han og fortsetter:

- Da er det viktig hvordan jeg som partileder opptrer, at jeg ikke snakker til et lokallag og går etter fem minutter. Eller gjør pressetreffet etterpå viktigere enn selve møtet.

Samme budskap

Mange har forsøkt å forklare den elleville veksten som Senterpartiet har opplevd under Trygve Slagsvold Vedums ledelse.

Innad i partiet peker mange på Vedums evne til å la andre ta plass og føle seg verdsatt. Analytikere på utsiden av partiet trekker fram Arbeiderpartiets hjelpeøse form, internasjonale trender som har aktualisert konfliktlinja mellom byene og bygda samt den folkelige motstanden mot flere av Solberg-regjeringens reformer.

Selv har Vedum en helt annen forklaring.

- Vårt første mål var å snu medlemsnedgang til medlemsoppgang. Vi la mindre vekt på målinger og budskapet fra aviskommentatorene.

- Det å holde fast på et budskap over tid og prioritere de samme sakene som du virkelig tror på, bygger troverdighet. Å kaste fram nye ideer eller saker i en valgkamp, slik enkelte partier driver med, er bare tull, fortsetter han.

Selger ikke Coca-Cola

- Jeg kan ikke la være å si noe i november fordi budskapet skal spares til mars. Slikt har vi kuttet ut. Vi drev med slikt fram til valget i 2013, med meningsmålinger og en voldsom dataanalyse om hva folk mente. Jeg har ikke noe tro på den type verktøy, som fungerer godt i markedsføring. Skal vi bruke ordet «solidaritet» eller «samhold»? Jeg tror det er fryktelig skummelt, dette å måle hva som er lurt å si, sier han og trekker pusten:

- Arbeiderpartiet og Høyre bruker masse penger på dette. Som om politikk er å selge Coca-Cola eller Pepsi Max.

I Dagbladets siste måling før jul skjedde det som mange en stund hadde ventet på. Senterpartiet gikk forbi Arbeiderpartiet og er i øyeblikket landets største.

- Akkurat det har jeg ikke tenkt noe over før i høst. Men her må vi ta ting litt med ro. Dette er enkeltmålinger.

- Må Sp dra hovedtyngden av lasset når Ap scorer så svakt?

- Ap må svare for seg selv, men de siste årene er det vi som har vokst – også i valg. Og vi har vært tydeligst i opposisjon.

- Så svaret er ja? Det er Senterpartiets form som gjør at en valgseier er innen rekkevidde?

- Ja, det er det jo. Men jeg liker ikke ordet form. Politikk er ikke idrett, det er interessekamp.

- Kjører hardt

Tallknuserne i Ipsos er tydelige overfor Dagbladet: Erna må få KrF og Venstre over sperregrensa, men det holder ikke. Hun er nødt til å lokke velgere fra Senterpartiet over til borgerlig side. Deler du den analysen?

- Jeg er ikke valgkommentator. Jeg er partileder.

MOTSTANDEREN: Det er vanskelig å se for seg et gjenvalg for Erna Solberg uten at det mørkner helt for Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
MOTSTANDEREN: Det er vanskelig å se for seg et gjenvalg for Erna Solberg uten at det mørkner helt for Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

- La meg spørre slik da: Er du forberedt på at Høyre og støttepartiene vil bruke mye tid på å angripe deg neste år?

- Ja, det merker jeg allerede. De kjører enormt hardt, med personkarakteristikker – noe Høyre er spesielt «flinke» til.

- Hva sikter du til da?

- Statsministeren har kalt meg kynisk og har trukket inn Stalin i debatten om kommunesammenslåing, Linda Helleland har sagt at hun blir skremt. Andre har sammenlignet meg med Trump, Putin og Boris Johnson og snakket om «mørke krefter». Og i politireformen, der ble jeg først stemplet som bakstreversk, men når det ikke funka, ble jeg kalt populist i stedet. Nå snakker de om at Senterpartiet ikke har noen løsninger.

Hovedmotstander

- Jeg synes nesten det er litt morsomt. De sitter nok i mange møter der de prøver å tenke ut nye slike angrep.

- Frykter du det da? Høyre har jo hele regjeringsapparatet i ryggen.

- Nei, de får bare drive på.

- Du er ikke redd for å framstå som arrogant når du sier at du ikke frykter at de andre vil gjøre deg til hovedmotstander i valgkampen?

- Nei, jeg er jo hovedmotstanderen.

- Du er Erna Solbergs hovedmotstander?

- Ja, Senterpartiet og jeg som partileder er hovedmotstanderen, reelt sett. Når du ser på de politiske sakene og de store reformene som regjeringen har lagt fram, er det åpenbart at vi har et annet samfunnssyn.

HOVEDMOTSTANDER: - Jeg er hovedmotstanderen, sier Trygve Slagsvold Vedum. Han er klar til å feie bort regjeringen neste høst, men vil ikke svare på om han vil ha SVs hjelp til det. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
HOVEDMOTSTANDER: - Jeg er hovedmotstanderen, sier Trygve Slagsvold Vedum. Han er klar til å feie bort regjeringen neste høst, men vil ikke svare på om han vil ha SVs hjelp til det. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

- Når du sier at det er du som er hovedmotstanderen til regjeringen, så betyr det at Arbeiderpartiet ikke er det?

- Jeg har respekt for at Arbeiderpartiet har vært mer enig med regjeringen i mange saker, enn det vi har vært.

- Har du respekt for det eller konstaterer du det?

- Jeg har respekt for det og jeg konstaterer det. Jeg har ment at Ap har tatt feil i mange av saker hvor de har vært mer enige med Høyre enn med oss. Så har de jo skiftet standpunkt i noen spørsmål også, for eksempel når det gjelder nærpolitireform og regionreform.

Statsministerposten

Trygve Slagsvold Vedum har i etterkant av intervjuet ønsket å presisere at han ikke mener at det er ham personlig, men Senterpartiet som sådan, som er regjeringens klare hovedmotstander.

Men da Dagbladet spurte ham over kjøkkenbordet på Ilseng om han også betrakter seg som Ernas hovedutfordrer som statsminister, svarte han slik:

- Vi er utfordreren på politiske løsninger.

- Jo, men du står i front som hovedmotstanderen til regjeringen. Da er du vel beredt til å ta det øverste ansvaret i en ny regjering?

- Det viktigste er hva vi får gjennomslag for, som berører folk.

- Men Senterpartiet kan jo ikke få større politisk gjennomslag enn å sitte med statsministeren i en ny regjering? Å kunne sette sammen en regjering må jo være det absolutte gjennomslaget for en politiker?

-Det er ikke det som er viktig. Det viktigste er de politiske vedtakene.

Vil ikke svare

- Du sier jo alltid at det er viktig å snakke så folk forstår og være tydelig. Kan du forklare leserne hvorfor du unngår å svare på om det er aktuelt å søke statsministerposten?

- Jeg er opptatt av at sakene skal være de viktige. Posisjonene er ikke et mål, det er et middel.

- Men det er jo ikke hvilken som helst posisjon vi snakker om her. Det er jo ingen posisjon i en regjering som vil gi deg større mulighet til å gjennomføre Senterpartiets politikk?

FEM SKRITT BAK: Trygve Slagsvold Vedum går til angrep på PR-strategier og og fokusgrupper, men hans egen presserådgiver Lars Vangen er sjelden mer enn fem skritt unna. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
FEM SKRITT BAK: Trygve Slagsvold Vedum går til angrep på PR-strategier og og fokusgrupper, men hans egen presserådgiver Lars Vangen er sjelden mer enn fem skritt unna. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

- Mitt svar er at det for meg er viktigst å holde fokus på det vi ønsker å gjøre med Norge.

- Ligger det en strategi bak dette at du ikke svarer klart på spørsmålet om statsministerposten? Tenker du at det er uklokt å svare tydelig på dette nå?

- Jeg har hatt en klar tanke hele tiden. Partiet er ikke et mål, det er et middel. Posisjoner er ikke et mål, det er et middel. Det er sakene som er hele veden, det som er drivstoffet, i politikken.

Forhandlingskort?

- Så du ser for deg statsministerposten som et forhandlingskort, som du kan bytte mot gjennomslag i enkeltsaker?

- Nei, jeg ønsker ikke å bidra til slike spekulasjoner.

- Men jeg vil egentlig ha hjelp til å avlive disse spekulasjonene. For jeg tror mange lurer på hvorfor du ikke vil svare?

- Det er fordi jeg ønsker politisk debatt om hvordan vi skal utvikle det Norge som vi er så glad i, ikke en debatt om posisjoner.

- Så det vil gi Sp mindre gjennomslag eller oppmerksomhet om sakene da, at du klargjør hva du mener om statsministerposten?

- Partiets jobb er hva man kan gjøre for folk. Det blir altfor mye internt fokus.

- Er tanken din at du skal svare på samme måte gjennom hele valgkampen?

- Vi skal hele tiden ha fokus på de politiske sakene.

- Så uavhengig av hvor mange ganger journalister spør, så vil du ikke svare på om du ønsker å bli statsminister i 2021?

- Jeg vil alltid snakke om saker.

FARENS OPPVEKST: Trygve Slagsvold Vedums far Trond forteller om en rørende omsorg fra det lille lokalsamfunnet da han og faren ble alene. - Det er bygde-Norge på sitt beste. Folk på gårdene rundt her visste hva som hadde skjedd. De omfavnet oss. Jeg fikk en trygg oppvekst. Reporter: Gunnar Ringheim / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Taus om SV

- Støre sier det er uaktuelt å sitte i regjering med Rødt og MDG. Er det samme svar fra deg?

-Ja, det har vi sagt lenge.

- Støre er åpen for å sitte i regjering med SV. Er du det?

- Jeg har sagt at vi ønsker en Senterparti-Arbeiderparti-basert regjering.

- Det er det du ønsker ja, men er du åpen for at SV også kan være med?

- Jeg ønsker en Senterparti-Arbeiderparti-basert regjering.

- Du vil ikke svare på dette spørsmålet heller?

- Vi har snakket om en Sp-Ap-basert regjering hele veien, fordi vi mener det er den mest styringsdyktige regjeringa for Norge.

- Kommer til å gå bra

- Hva er grunnen til at du ikke vil si klart ifra om det er aktuelt eller uaktuelt å sitte i regjering med SV?

- Jeg sier hva det er jeg ønsker og det jeg mener er rett: En Ap-Sp-basert regjering.

- Så da er det ikke rett med en regjering der Ap, Sp og SV inngår?

- Dette er det gamle speilvendingstrikset som VG drev med lenge. Jeg tror folk har skjønt hva jeg vil.

SNØFELL: Trygve Slagsvold Vedum og familien har gjort i stand flere gapahuker ved dammen like ved hjemmet på Ilseng. Her fjerner han snø fra en reinsdyrfell. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet.
SNØFELL: Trygve Slagsvold Vedum og familien har gjort i stand flere gapahuker ved dammen like ved hjemmet på Ilseng. Her fjerner han snø fra en reinsdyrfell. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet. Vis mer

- Men hvis folk oppdager etter valget at du sitter i en regjering der SV inngår, da har de grunn til å føle seg lurt?

- Det jeg tror folk kommer til å oppleve, er at de vil få en Sp/Ap-basert regjering etter valget. Så dette kommer til å gå bra, sier Vedum før han avslutter:

- Poenget er at det er greit å ta ting litt med ro. Vi har ikke fått èn stemme ennå.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer