Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- La ulven leve

Ingen nordmann har skutt flere ulver enn Helge Ingstad (99). På dagen da skjebnen til de to dødsdømte ulvene skal avgjøres i namsretten, sier Ingstad: - La de to ulvene få leve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sitt hundrede år går vår fremste nålevende oppdager og vitenskapsmann inn i nok en strid der menneskets krav og behov står mot naturens opprinnelige kretsløp. Som 80-åring sto Helge Ingstad på barrikadene for samene og motstanderne mot Alta-utbyggingen. Den gang var slagordet «La elva leve». Denne gangen, 20 år seinere, er det «La ulven leve».

- Ulven har sin plass i Norges fauna. Det er så få ulver her i landet at man bør la de to forjagede dyra få leve, sier han.

Pelsjeger

Og Helge Ingstad burde vite hva han snakker om:

I årene fra 1926 til 1930 levde Ingstad av å skyte rein, rovdyr og småvilt langt inne på den kanadiske tundraen. Hans opplevelser er beskrevet i boka «Pelsjegerliv», som han skrev straks etter hjemkomsten. Seinere var Ingstad blant annet sysselmann så vel på Grønland som på Svalbard. Sammen med sin kone Anne Stine beviste han at det var Leiv Eiriksson som oppdaget Amerika, om lag 500 år før Colombus.

Helge Ingstad er opptatt av at debatten om ulven og de andre rovdyra ikke må bli for sentimental.

Forstår bøndene

- Det er fantastisk fint at rovdyrene nå er kommet tilbake etter langt på vei å ha vært utryddet her hjemme i store deler av dette århundret. Samtidig er og blir dette et veldig vanskelig spørsmål. Jeg tenker på bøndene, som jeg forstår veldig godt. Vi skal ha plass til de fire store rovdyra i Norge. De hører hjemme i vår fauna. Samtidig må antallet holdes nede.

- Hvor mange ulver har du skutt?

- Jeg vet ikke. Det er nok en del, svarer Ingstad - som motvillig anslår antallet til et sted mellom 30 og 40.