- La ungdommene få sove ut om morgenen

Da gjør de bedre på skolen, ifølge ny forskning.

ZZZZzzz: Forskning antyder at ungdommer som får sove ut om morgenen gjør det bedre på skolen. Foto: Colorbox
ZZZZzzz: Forskning antyder at ungdommer som får sove ut om morgenen gjør det bedre på skolen. Foto: Colorbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Artikkelen er skrevet av Hanne S. Finstad, grunnlegger og sjef for Forskerfabrikken.no. Det ble opprinnelig publisert på den populærvitenskapelige bloggen kollokvium.no. De fleste som har eller har hatt en tenåring i huset, opplever at den unge håpefulle får en sterk hang til å være våken om natten for å sove tilsvarende mer om dagen.

Denne døgnrytmen passer dårlig sammen med skolen, som ofte krever at elevene begynner tidligere jo eldre de blir. Men hvem er egentlig i utakt her? Er det ungdommen som er uansvarlig, eller er det skolen som er urimelig?

Nyere forskningsresultater tyder på at skolens timeplan ikke tar hensyn til ungdoms biologiske rytme. I tenårene skjer utskillelsen av søvnhormonet melatonin fra konglekjertelen i hjernen senere på kvelden, noe som igjen forsinker følelsen av å være trøtt.

De får en jetlagliknende følelse om kvelden, men er nesten i koma om morgenen. Og det er ikke så merkelig - for på denne tiden er kroppstemperaturen lav, og kroppen innstilt på å sove enda noen timer.

Monkseaton High School i Tyneside i Storbritannia har nylig foretatt et forsøk der de endret timeplanen, slik at den skulle være mer i takt med ungdoms innebygde biologiske klokke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer