- La unge slippe flytteskatten

Drøyt 300 millioner kroner vil det koste å fjerne den forhatte dokumentavgiften for boligkjøpere under 30 år. - Det vil være et håndslag til unge på boligjakt, sier SVs nestleder Øystein Djupedal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ber om regjeringens støtte.

- Det finnes ingen saklige argumenter for dokumentavgiften ut over å dra inn penger til statskassa, mener Djupedal.

I år kommer staten trolig til å håve inn mer enn 2,8 milliarder kroner på at kjøpere av fast bolig må betale 2,5 prosent av kjøpesummen til staten.

En typisk flytteavgift, vil mange mene.

Billig tiltak

Finansdepartementet har regnet ut hva det vil koste å unnta enkelte grupper fra den kostbare avgiften. Basert på 1999-tall konkluderer departementet med at prislappen vil ligge på ca. 300 millioner kroner i året.

Det er ingen upris, mener Øystein Djupedal.

- Det er kostbart for ungdom å etablere seg i egen bolig. Derfor er det fornuftig å fjerne dokumentavgiften for denne gruppa - og etter hvert for alle andre også, sier han, og påpeker:

- Sammen med oss vil regjeringen ha flertall.

For døve ører

Men selv om både KrF og Venstre har programfestet kutt i dokumentavgiften, finner regjeringens største parti, Høyre, forslaget lite fristende.

- Dette er ikke på regjeringens liste, sier Kaj-Martin Georgsen, politisk rådgiver for finansminister Per-Kristian Foss.

- Vi har som mål å senke det totale skatte- og avgiftstrykket med 31 milliarder kroner fra 2001 til 2005, og er i rute. Hvilke reduksjoner vi skal gjøre, står i Semerklæringen, sier Georgsen.

Erklæringen nevner ikke dokumentavgiften med et eneste ord.

Kjøper for far?

Den politiske rådgiveren frykter også kontrollproblemer dersom enkelte slipper avgiften.

- En rekke unge vil nok kjøpe hus til sine foreldre. Ikke som uttrykk for generasjonssolidaritet, men som skattetilpasning, mener han.

VIL HJELPE: Øystein Djupedal (SV).