Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

La ut atom-hemmeligheter

Amerikansk atomvåpen-kommisjon måtte fjerne tusenvis av nettsidene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går måtte The Nuclear Regulatory Commission ifølge CNN fjerne tusenvis av sider fra nettstedet sitt.

Sensitivt

Det var flere medier og a-våpen-aktivister som hadde funnet en rekke dokumenter som de mener kan hjelpe terrorister i jakten på atomvåpen.

Det dreier seg om sider som er funnet i det såkalte leserommet på nettstedet, også kjent som ADAMS. Til sammen ligger det rundt 700 000 dokumenter her.

Blant disse sidene er det funnet oversiktskart over atom-laboratorium ved flere universitet. Informasjonen spesifiserte også typene av kjernefysisk materiale de bruker og hvor de ligger.

Ikke nytt

NRC sier at fjerningen av det nettutlagte biblioteket er midlertidig, og at informasjonen dukker opp igjen online, etter at det som regnes som sensitiv informasjon er fjernet.

Kritikerne mener kommisjonen har handlet for seint, og at skaden allerede kan ha skjedd. Det har gått tre uker siden kommisjonen ble gjort oppmerksom på farene. De har nå fjernet tusenvis av dokumenter, noe kritikerne mener er et for stort inngrep.

- Mesteparten av materialet vil legges tilbake. Resten vil vi gå gjennom nøyaktig. Vi ønsker å legge tilbake den ikke-sensitive materiale så fort som mulig, sier NRCs talsmann Eliot Brenner.

A-våpenaktivist Scott Portzline sier til CNN at kartene over laboratoriene kan gjøre det lettere for terrorister å finne kjernefysisk materiale via sine egne datamaskiner.

Rett etter 11. september 2001 måtte NRC sperre nettsidene sine for en periode. 1000 dokumenter ble fjernet den gangen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media