La ut bilder av halvnakne 14-åringer med ølflasker

Lettkledde unge jenter som viser puppene og ungdom ned i 14-årsalderen som holder øl-flasker. Det er hva foreldre i Melhus i Sør-Trøndelag våknet opp til i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Lokalavisen Trønderbladet i Melhus publiserte i dag bilder fra en nettside driftet av en lokal DJ. Bildene er tatt ved en fest på det lokale grendahuset Bøndernes Hus, og viser mer eller mindre berusede ungdommer som viser brystene og drikker alkohol.

Nettsiden som bildene ble lagt ut på driftes av Kjartan Røstum, som også var arrangør av festen. Dagbladet.no har i dag snakket med den 23 år gamle mannen, og han mener han ikke er syndebukken i denne saken.

- Vi har plakater ved inngangen som opplyser om at det vil bli tatt bilder under festen, og at man kan unngå å bli tatt bilde av ved å snakke med fotografen, forklarer DJ-en fra Melhus-området. Han forteller også at ungdommer som ser seg selv på nettsiden, kan sende ham en e-post og be om at bildet vil bli fjernet.

Festarrangøren forstår at foreldre reagerer på at bilder av deres berusede poder blir lagt ut på nettet, men han mener at barneoppdragelsen ikke er hans ansvar.

- Når 14-åringer er på fest og drikker alkohol uten at foreldrene vet om det, ligger feilen hos foreldrene, sier Røstum.

- Vi har arrangert slike fester i 3-4 år, og har lagt ut bilder hele veien. Det er tradisjon her i distriktet for at ungdom kan begynne å gå på bygdefest når de blir konfirmerte, forklarer han.

Rundt 200 bilder ble lagt ut søndag kveld, men ifølge arrangøren fokuserer bare 4-5 av bildene på sex og kropp. Noen flere viser ungdommer under 18 som drikker. - Resten av bildene viser god stemning og folk som danser, og de få bildene som viser noe mer enn vanlig, festkledd ungdom er klarert med dem det har blitt tatt bilde av, sier den erfarne DJ-en.

Han nekter for at han bidrar til seksualisering og kroppsfiksering på nettet. – Tvert imot har vi en copyright-tekst på selve bildene som gjør at de ikke blir lagt ut på nettsteder som for eksempel deiligst.no, forteller Kjartan Røstum.

FESTSTEMNING: Ett av bildene arrangøren mener er mer typisk for de bildene som blir lagt ut etter slike fester, viser påkledd ungdom som danser og har det gøy. Foto: Privat
FESTSTEMNING: Ett av bildene arrangøren mener er mer typisk for de bildene som blir lagt ut etter slike fester, viser påkledd ungdom som danser og har det gøy. Foto: Privat Vis mer

Han anslår at omtrent 2000 mennesker befant seg i området rundt Bøndernes Hus fredag, og de 35 vaktene prioriterte ifølge arrangøren å forhindre bråk og slossing framfor å sjekke alle de feststemte ungdommene for medbrakt alkohol.

- Jeg mener at det er viktig å ta hånd om bråkmakere heller enn å ”ta” dem som tar med seg to flasker øl for å komme i god stemning og danse, sier arrangøren til Dagbladet.no. Røstum presiserer at de har nulltoleranse på hjemmebrent, og bedyrer at han har sitt på det rene når det gjelder de omstridte bildene som ifølge ham selv legges ut for å formidle stemningen på festene.

Likevel vil han nå vurdere om han skal fortsette å publisere bilder fra fester han arrangerer. - Det har blitt mye styr, og selv om vi har hatt nesten 1600 treff på nettsiden, må vi vurdere om vi skal fortsette med dette, sier DJ-en i en kommentar til Dagbladet.no.

Bildene har blitt fjernet fra festarrangørens nettsted etter oppslagene i lokalavisen Trønderbladet, men likevel har de sex-fokuserte bildene rukket å bli et samtaleemne i bygda, og ungdommenes lave alder er noe av det som vekker sterke reaksjoner i Melhus.

Lensmannen i Melhus, Rune Halvorsen, sier til Dagbladet.no i kveld at politiet nå vil foreta en juridisk vurdering av saken. - Man kan ikke nekte folk å ta bilder på fest, men dette med publisering på internett må vi se nærmere på, forklarer Halvorsen. Han forteller at den kan bli snakk om å trekke tilbake tillatelser fra festarrangørene hvis det viser seg at mindreårige får drikke alkohol ved disse tilstelningene.

Les også:

Oppslag i lokalavisen Trønderbladet

SEX-FOKUS: Foreldre reagerer på sex-fokuseringen i flere av bildene som ble lagt ut etter festen i Melhus fredag. Arrangøren hevder at de avbildede ungdommene har gitt klarsignal, og at han har alt på det rene.