La ut dokumenter om Norges nye kampflybase ved en feil

- For noen som vil den enheten vondt, kan dette misbrukes.

MYE INFORMASJON: Sivile dokumenter om Ørland flystasjon lå tilgjengelig på en vidåpen, privat nettverksdisk. Noe av dette kan misbrukes, mener Luftfarstilsynet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MYE INFORMASJON: Sivile dokumenter om Ørland flystasjon lå tilgjengelig på en vidåpen, privat nettverksdisk. Noe av dette kan misbrukes, mener Luftfarstilsynet. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det vil medføre en fare for sikkerheten om dette kommer i hendene på personell med for nasjonen uheldige ideologier og intensjoner, sier en kilde høyt oppe i Cyberforsvaret.

Dagbladet har vist vedkommende en rekke dokumenter med detaljert informasjon om Ørland flystasjon, en av Luftforsvarets to hovedflystasjoner.

Dokumentene er sivile. De ble funnet på en vidåpen nettverksdisk hjemme hos en person med tilknytning til flyplassen. Vedkommende oppgir at han ikke visste at innholdet på serveren var eksponert for alle og enhver.

Mye informasjon Her fantes blant annet:

• Tekniske data for radarer
• Informasjon om bremsevaier og styringssystemet som brukes til å heve og senke denne
• Informasjon om flyplassbelysning og nødstrømskilder
• Forholdsregler ved bombetrussel eller terror
• Informasjon om militære øvingsområder

Ny kampflybase På Ørland opererer F16-jagerfly, redningshelikoptre og Natos overvåkingsfly, og flyplassen er også et alliert treningssenter. I juni i fjor vedtok Stortinget at Ørland skal være Norges framtidige kampflybase.

I dag er det både sivil og militær trafikk på flyplassen. Luftforsvaret er blitt forelagt flere av dokumentene fra den åpne serveren, og mener disse ikke inneholder skjermingsverdig informasjon.

- Store deler av disse dokumentene er informasjon som skal være offentlig tilgjengelig for nedlasting slik at enhver flyger kan operere trygt i luftrommet, sier kommunikasjonssjef Lars William Wroldsen i Luftforsvaret, som presiserer at dette er informasjon om sivile systemer knyttet til avviklingen av sivil lufttrafikk i fredstid.

- Ikke skadelig Den mest detaljerte informasjonen er i dokumenter vedrørende lokalt regelverk. Disse finnes ikke tilgjengelig på eksterne nettsider.

- Når det gjelder Avinors lokale planverk for Ørland finner vi ingenting der som er skadelig for Luftforsvaret, sier Wroldsen, men presiserer at de ikke ser noen grunn til at dette skal ligge offentlig tilgjengelig.

- Hva tenker dere om at dette ble lagt ut ved en feil?

SIVIL OG MILITÆR FLYPLASS: Ørland flystasjon er en av Luftforsvarets to hovedflystasjoner, men det er også sivil flytrafikk der. I juni i fjor vedtok Stortinget at Ørland skal bli Norges nye kampflybase.

Arkivfoto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
SIVIL OG MILITÆR FLYPLASS: Ørland flystasjon er en av Luftforsvarets to hovedflystasjoner, men det er også sivil flytrafikk der. I juni i fjor vedtok Stortinget at Ørland skal bli Norges nye kampflybase. Arkivfoto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Hvordan og hvorfor disse konkrete Avinor-dokumentene ligger tilgjengelig kjenner jeg ikke til.

Avinor henviser til at dette ikke er gradert informasjon.

- Det er vår oppfatning, ut fra slik du har presentert saken og de dokumentene du har sendt meg, at det ikke er problematisk at en ansatt har tatt med seg dette hjem for å sette seg inn i regelverket, skriver kommunikasjonssjef Kristian Løksa ved flysikringsdivisjonen i Avinor i en e-post.

- Kan misbrukes Seksjonssjef for flysikringsseksjonen i Luftfartstilsynet, Svein Pedersen, forklarer at en del av informasjonen Dagbladet har funnet er basert på offentlig tilgjengelige dokumenter, men at de konkrete prosedyrene ikke er tilgjengelig eksternt.

- Det er forsåvidt ikke konfidensielle dokumenter, men samtidig ikke sånt som bør ligge offentlig tilgjengelig, for eksempel prosedyrer knyttet til krisehåndtering og kritisk infrastruktur, sier han.

- For noen som vil den enheten vondt, kan dette misbrukes, og det er ikke heldig, men jeg har forstått at det var en feil, sier han.

- Burde vært gradert Dagbladets kilde i Cyberforsvaret mener deler av disse dokumentene burde vært gradert. Vedkommende ønsker ikke å uttale seg med navn eller bilde i avisa siden dokumentene er sivile, men er soleklar på at dette er informasjon som kan misbrukes og som kan gi fortrinn i forbindelse med eventuell planlegging av aksjoner.

- Dokumentene er fra perioden 2003 til 2008, og må derfor anses for å gjengi nåværende status, selv om muligens noe av dette er endret i seinere tid. Dette er sivile dokumenter, men sett fra mitt ståsted må mye av dette være unødig informasjon å legge tilgjengelig på Internett, sier vedkommende i sin vurdering av dokumentene.

- Jeg anser derfor at store deler av denne dokumentmengden kunne vært «unntatt offentligheten» av hensyn til rikets sikkerhet.

Lars William Wroldsen i Luftforsvaret ønsker ikke å kommentere disse vurderingene.

UGRADERT: Kommunikasjonssjef Kristian Løksa i flysikringsdivisjonen i Avinor påpeker at dokumentene ikke var gradert. Foto: Avinor
UGRADERT: Kommunikasjonssjef Kristian Løksa i flysikringsdivisjonen i Avinor påpeker at dokumentene ikke var gradert. Foto: Avinor Vis mer
IKKE HELDIG: Seksjonssjef for flysikringsseksjonen i Luftfartstilsynet, Svein Pedersen, mener noe av informasjonen om Ørland flystasjon kan misbrukes. Foto: Luftfartstilsynet
IKKE HELDIG: Seksjonssjef for flysikringsseksjonen i Luftfartstilsynet, Svein Pedersen, mener noe av informasjonen om Ørland flystasjon kan misbrukes. Foto: Luftfartstilsynet Vis mer