La ut kadavre for å ta dyrebilder

Mysteriet i Larvik er oppklart. - OK metode, mener fotografkjendis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kadavermysteriet som skaket opp turgåere i Brunlanes nyttårsaften, er oppklart.

Etter mediaoppslagene fredag har en 55 år gammel hobbyfotograf fra Larvik tatt kontakt med grunneieren der en voksen hjort og flere rådyr ble funnet i terrenget, bundet med nylonsnøre i hals og bein til stubber og faste punkter i terrenget.

- Jeg har i første omgang vært opptatt av om det var tyvjakt eller dyremishandling og hvorfor ingen har spurt meg som grunneier.
 

- Nå har mannen gitt en forklaring som jeg godtar, og han skal fjerne kadavrene i løpet av helgen, sier skogeier Arnfinn Holone til Dagbladet.no.

Fra hjortefarm

Ifølge mannen som tok kontakt, er det en gjeng naturfotografer som har gått sammen om å legge ut de døde dyrene som åte for å ta bilder av rovfugler og dyr som kommer for å forsyne seg.

- Hjorten skal ha blitt funnet selvdød, og rådyrene skal fotografen ha fått fra folk som har tatt hånd om dyr som har blitt kjørt i hjel i trafikken, sier skogeieren.

En kilde forteller Dagbladet.no fredag kveld at kadavrene kommer fra en hjortefarm i Siljan.
 

La ut kadavre for å ta dyrebilder

Også politiet og viltnemnda er koplet inn i saken.

- Dette virker på meg som en god historie, men vi får høre selv når vi skal snakke med mannen lørdag. Da jeg var på stedet, så jeg en hjort og fire rådyrkadavre. Her er praksis at vi blir kontaktet når dyr blir kjørt i hjel, sier lederen i viltnemnda i Larvik, Ole B. Waale, til Dagbladet.no fredag kveld.

Nabo og turgåer Berit Jacobsen sier hun talte minst åtte fastbundne dyrekadavre og et kamuflasjetelt inne i skogen da hun kom over åtselsplassen på nyttårsaften og tok kontakt med politiet.

Vil være anonym

55-åringen har latt seg intervjue i lørdagens utgave av Østlands-Posten om den spesielle foto- og kadaverplassen - under forutsetning at han får være anonym.

Mens viltnemnda og politiet skal se på lovligheten av kadaverplassen, går debatten allerede blant etablerte naturfotografer om det er etisk høyverdig å lokke til seg rovdyr i kamera ved hjelp av åte.
 

Svein E. Børresen i Stavern - nabolaget til skogen der de døde rådyrene og hjorten ble funnet - er profesjonell naturfotograf og naturbokforfatter. Han kjenner mange naturfotografer i lokalområdet, men ingen som opererer med slike åpne gravplasser for å lokke til seg fotoobjekter.

- Ikke gode naturbilder

 DYSTERT TURMØTE:  Berit Jacobsen ble mildt sagt overrasket da hun fant minst åtte slike dyrekadavre på sin nyttårstur i naboskogen. Foto: ROLF SVENDSEN.
DYSTERT TURMØTE: Berit Jacobsen ble mildt sagt overrasket da hun fant minst åtte slike dyrekadavre på sin nyttårstur i naboskogen. Foto: ROLF SVENDSEN. Vis mer

- Jeg synes ikke bilder tatt på den måten er gode naturbilder. Selv setter jeg grensen ved meiseboller og talg for å ta bilder av de vanligste småfuglene. Det er ingen prestasjon å ta bilde av både bjørn, ulv og jerv på samme dag. Det er bare å dra på heisatur til Finland der arrangøren legger en død gris foran hytta, sier Børresen.

Norges mest kjente naturfotograf, Arne Nævra, er ikke så skeptisk til å ta bilder av rovfugl eller rovdyr ved hjelp av utlagt åte.

Nævra står bak en rekke naturprogrammer på NRK og har tatt med mest kjente naturbildet i dette årtusenet - av isbjørnen som sitter på et isflak i åpent hav ved Svalbard. Det bildet er blitt symbolet på klimatrusselen  og den globale oppvarmingen. 

Her kan du se isbjørnbildet, som i 2007 ble kåret til nest beste dyrebilde i verdens mest prestisjefylte konkurranse for naturfotografer.

OK med åte 

- Jeg synes det er OK å fotografere ville dyr ved hjelp av åte. Det er mye som er verre, særlig å utgi tamme villdyr for å være ville og manipulere ved hjelp av datateknikk i etterkant. Men jeg mener alle bilder bør være tekstet med omstendighetene de er tatt under, for eksempel åte. Der bestrever jeg meg på å være nøye, sier Nævra til Dagbladet.no.

Nå er han i England for å fotografere ender i et våtmarksområde.

Nævra måtte tåle spekulasjoner om at han hadde jukset med isbjørnbildet fra Svalbard i 2005. - Det brydde jeg meg ikke noe særlig om. Profesjonelle kolleger har sett originalopptaket, sier Nævra.

Han er en av drøyt 40 profesjonelle som er medlem av foreningen Norske Naturfotografer. Foreningens formann Jan Magnus Reneflat er mer restriktiv til åtefotografering enn Arne Nævra.

Ikke tilhenger

- Personlig er jeg ikke tilhenger av slike naturbilder. Grunnen til at åtefotografering har tatt helt av, er at bilder av rovfugler og rovdyr får uforholdsmessig høy score i prestisjetunge fotokonkurranser, mener fagfotografenes leder.

Arne Nævras isbjørnbilde er det beste eksemplet han kommer på i farta som et strålende naturbilde.

- Det spiller 110 prosent på følelser og assosiasjoner, mener Reneflat.

Også Kai Jensen er medlem av denne eksklusive foreningen. I tillegg er han formann for foreningen BioFoto, som organiserer 1100 naturfotografer, de aller fleste hobbyfotografer. Og han støtter ikke de som mener at bilder av rovdyr ved åte er ”uekte” naturbilder.

-Slik det foregår

- Det er slik det foregår. Det er få som går ut i skogen med kamera av våre medlemmer uten å ha en plan. Denne åtesaken fra Larvik har kommet helt ut av sine dimensjoner, sier Jensen til Dagbladet.no.

Allikevel har BioFoto i dag lagt ut retningslinjer til sine medlemmer om hvordan de skal gå fram når de legger ut åte i skogen.

FASTBUNDET: Dette døde rådyret var tjoret fast i halsen.
SKJULESTED: Naturfotografene i Brunlanes har satt opp et kamuflasjetelt ved dyrekadavrene.
- METODEN ER OK: Rovdyrbilder ved hjelp av åtsel er OK bare publikum får vite om det, mener den kjente naturfotografen Arne Nævra - her på Svalbard sist sommer.