Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

La ut personopplysninger om tusenvis av elever

Viken fylkeskommune beklager etter at de publiserte personopplysninger om 4789 søkere og elever.

PERSONLOPPLYSNINGER: 4789 personer fikk personopplysninger publisert etter en feil hos Viken fylkeskommune. Bilde av Datatilsynets kontorer i Oslo. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
PERSONLOPPLYSNINGER: 4789 personer fikk personopplysninger publisert etter en feil hos Viken fylkeskommune. Bilde av Datatilsynets kontorer i Oslo. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

Mandag 25. mai publiserte Viken fylkeskommune sin ukentlige oversikt over elever og søkere som er blitt formidlet til læreplass.

Samtidig publiserte de personopplysninger om 4789 elever og søkere. Det bekrefter Solveig Helene Olsen, fylkesdirektør for utdanning og kompetanse i Viken, overfor Dagbladet.

Opplysningene lå ute til 27. mai, og ble i mellomtida lastet ned 42 ganger.

- Jeg forstår at berørte søkere og elever reagerer på dette. Vi beklager overfor alle som er berørt, sier Olsen til Dagbladet.

Både navn, fødsels- og personnummer, e-postadresse og mobilnummer ble lagt ut, ifølge Datatilsynet.

- Ikke greit

Halil Cinar (18) er en av dem som har blitt orientert om at opplysningene hans ble lagt ut. Han forteller at hendelsen gjør ham opprørt.

- Vi bor i et land der dette ikke burde skje. Man burde ikke måtte passe seg for identitetstyveri fordi staten har gjort en feil. Det er enkelt og klart ikke greit, sier han til Dagbladet.

Etter hendelsen er han i tvil om han kan stole på fylkeskommunen igjen, sier han.

- Dette er en såpass stor feil. Det handler om opplysningene til nesten 5000 personer, som i verste fall risikerer identitetstyveri. Det gjør noe med tilliten, selvfølgelig.

- En feil

Solveig H. Olsen forklarer at Viken fylkeskommune ukentlig publiserer statistikk over hvor mange som er formidlet til læreplass på sine nettsider.

- Mandag ble det ved en feil publisert en oversikt som også inneholdt personopplysninger - det vil si navn, e-post, mobilnummer og personnummer, sier hun.

Hun forteller at opplysningene ble fjernet med en gang fylkeskommunen ble gjort oppmerksomme på feilen. Opplysningene ble fjernet klokka 15.59, 27. mai.

- Vi ser av statistikken at fila er lastet ned 42 ganger. Da må vi, i tråd med informasjonssikkerhetsrutinene våre, selvfølgelig varsle alle som potensielt kan være berørt av dette informasjonssikkerhetshullet.

Alle som kan være rammet er orientert, og avviket er lukket, opplyser hun.

- Vi har varslet til Datatilsynet, og fulgt opp i tråd med rutinene vi har. Vi kan ikke være sikre på hvordan disse opplysningene eventuelt er blitt spredt, derfor varsler vi alle.

Olsen understreker at det trolig i hovedsak er lærebedrifter og ansatte ved Vikens videregående skoler som har lastet ned fila.

- Denne typen feil skal ikke skje. Når det likevel skjer, er vi opptatt av å være åpne om det, gi beskjed til dem som kan være berørt, og iverksette tiltak for at det ikke skal skje igjen.

- Ekstra vaktsom

Kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i Datatilsynet bekrefter overfor Dagbladet at de mottok avviksmelding fra Viken fylkeskommune fredag.

- Det som ble lagt ut var navn, fødsels- og personnummer, e-post og mobilnummer for 4789 elever og søkere til læreplass, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Hun opplyser at de underliggende personopplysningene var tilgjengelig som grunndata i et regneark som ble publisert.

Dagbladet har fått tilgang på avviksmeldingen. Der framkommer det at årsaken til avviket var «menneskelig svikt». Olsen bekrefter dette overfor Dagbladet.

Det framkommer også at kommunen ikke har mulighet til å spore hvem som har lastet ned informasjonen.

- Når slike feil skjer, er det viktig at man informerer de berørte slik fylkeskommunen her har gjort, slik at den det gjelder kan være noe ekstra vaktsom mot forsøk på identitetstyveri, skriver Stang Dahl.

Behandler saken

I dette tilfellet er det imidlertid usannsynlig at de som har lastet ned opplysningene har slike hensikter, understreker Stang Dahl.

- Risikoen for å bli utsatt for kriminalitet trenger ikke å være merkbart høyere enn for andre. Problemet er imidlertid at man ikke riktig vet, og derfor er det nok lurt å ha noe ekstra aktsomhet for dem som er berørt.

Datatilsynet skal nå i gang med å behandle saken og vurdere alvorlighetsgraden, skriver hun.

- Vi vil se nærmere på hva som er skjedd, og hvilke tiltak som ble satt inn. Fylkeskommunen har informert de som er berørt, og meldt fra til Datatilsynet som de skal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!