Fire russ tiltalt:

La ut sex-video av 17-åring for å promotere russebil

Fire tenåringer må møte i retten til uka. - Viktig at ungdom forstår alvoret, sier politiadvokat.

ILLUSTRASJONSFOTO: Fire russ må i slutten av april møte i retten. Foto: Kyrre Lien / NTB SCANPIX
ILLUSTRASJONSFOTO: Fire russ må i slutten av april møte i retten. Foto: Kyrre Lien / NTB SCANPIXVis mer

Fire tenåringer må mandag møte i Øvre Romerike tingrett. Her står de tiltalt for å ha filmet ei 17 år gammel jente ha sex og delt videoen av samleiet.

Det var under nyttårsfeiringen inn i 2018 at én av de tiltalte hadde sex med jenta som da var 17 år gammel.

En av de andre filmet samleiet med tredjemanns telefon, og videoen ble deretter delt mellom de tiltalte på en gruppechat på Messenger. Videre ble videoen redigert og delt på en konto på Instagram av den fjerde tiltalte.

De fire er russ i år – og Instagram-kontoen ble brukt for å promotere russebilen deres, heter det i tiltalen.

Alvorlig tiltale

De fire mennene er i alderen 17 til 19 år. Fordi den fornærmede var under 18 år da dette skjedde, er de fire tiltalt «for å ha produsert fremstilling som seksualiserte barn og overlatt til eller gjort fremstillingen tilgjengelig for andre eller medvirket til dette».

RUSS: I russelåtene til mannen som går under navnet «DJ Pøssycat», oppfordres det blant annet til selvmord. Mens temaer som voldtekt, vold og narkotikabruk går igjen i flere sanger. Video: Duracell 2019/Skjermdump. Vis mer

De er også tiltalt for ved hensynsløs atferd å ha krenket en annens fred.

Politiadvokat Camilla Granstrøm sier at tiltalen blir mer alvorlig fordi jenta var 17 år da dette skjedde.

- Jenta anmeldte selv, og politiet valgte sammen med statsadvokaten å ta ut tiltale. Vi er opptatt av at det å dele bilder ikke er greit uten samtykke, sier Granstrøm.

Hun forklarer at det er viktig at ungdom forstår at det er like straffbart uansett om du er den første eller fjerde som deler videoen.

- Alle rammes av den bestemmelsen, og det er litt viktig at ungdommen forstår dette. Det er akkurat like straffbart uansett. Det ser vi i denne tiltalen.

VOLDTEKT: En 19 år gammel kvinne ble overfalt og voldtatt i Leeds etter en bytur i 2018. Kvinnens kjæreste ble vitne til starten av overgrepet via en videosamtale. Reporter: Madeleine Liereng. Video: West Yorkshire Police Vis mer

- Hatt det veldig tøft

Bistandsadvokat Birgit Vinnes sier at den fornærmede kvinnen har hatt det veldig tøft som følge av videospredningen.

- Hun har sovet dårlig, har slitt med konsentrasjonen på skolen og fått dårlig selvtillit. Hun valgte å anmelde saken for å sette fokus på at det ikke er greit å filme og publisere film av noen som har sex, hvis personen ikke har samtykket i filmen.

Runa Elin Korsberg er forsvarer for den tiltalte mannen som også er å se på sex-videoen. Hun ønsker ikke å forhåndsprosedere saken i media, men sier følgende på vegne av sin klient:

- Min klient er lei seg for det som har skjedd. Han skal forklare seg om det som har skjedd i retten.

Tom-Daniel Karlstad er forsvarer for den tiltalte som filmet samleiet. Han sier til Dagbladet at klienten erkjenner de faktiske forholdene, men at han ikke ønsker å kommentere saken utover det.

Advokatene Elias Christensen og Ole-Kristian Ringnes er forsvarerne til de øvrige to tiltalte. Advokatene ønsker ikke å kommentere saken.