Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Facebook-bilder

- La være å blotte deg, din idiot

Dansk mor fikk dobbel så høy straff for Facebook-bilde som naken mann foran 10 år gamle jenter.

REAGERER: Rikke Andersen ble ilagt en bot på 5000 kroner for å ha delt bilder av en mann som blottet seg for datteren hennes. Nå raser hun på Facebook. Video: Rikke Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - La være å blotte deg, din idiot, roper den danske moren Rikke Andersen (36) rett inn i mobilkamera med et ansiktsuttrykk som ikke er til å misforstå.

Så legger hun på fullt identifiserbare bilder av en mann som tidligere på dagen i august 2016 har blottet seg for hennes 10 år gamle datter og en venninne utenfor en dagligvarebutikk i byen Vordingborg,100 kilometer sørøst for København.

I løpet av kort tid er bildene av blotteren og mors sinne sett av mer enn tusen personer på Facebook, skriver den danske avisa BT​.

Butikken bøtlagt

Blotteren ble tidlig gjenkjent av politiet og bøtlagt med 2 500 kroner. Mandag falt dommen i tredje rettsinstans for moren som reagerte sporenstreks på den uanstendige opptredenen overfor datteren og venninnen.

Hun er dømt til dobbelt så høy bot som gjerningsmannen - 5 000 kroner - for brudd på den danske personvernloven, og for å ha overtatt jobben til politiet.

Tidligere er også butikken med overvåkningskameraet bøtlagt med 5 000 kroner for å ha gitt en privatperson tilgang til å ta bilder av blotteropptaket.

Politiet hentet selv bilder fra opptaket for identifisere mannen.

Kvinnen mener fortsatt at hun har fått en dypt urettferdig reaksjon, og sier til flere danske medier at hun anker saken til Høyesterett av prinsipielle årsaker.

I retten tre ganger

Mandagens dom kom etter tredje rettsrunde for den 36 år gamle moren - etter at hun nektet å godta den første boten på 5 000 kroner

Først ble hun frikjent fordi påtalemyndighetene hadde brukt feil lovparagraf.

Deretter ble hun dømt til 5 000 kroner etter ny tiltale i retten i Nykøbing Falster.

Og denne dommen er nå opprettholdt i Østre Landsret, som tilsvarer vår lagmannsrett.

- Samme i Norge

Ville det vært lov å publisere slikt i Norge ?

-Nei, dette er ikke lov til å gjøre her, heller. Prinsippene om personvern og at det er politiet som skal etterforske er like sterke her i landet. Det er forankret i lovverket at privatpersoner ikke skal ta loven i egne hender, svarer senior kommunikasjonsrådgiver Guro Skåltveit i Datatilsynet på Dagbladets spørsmål.

Hun nevner en av de ferskeste sakene som har fått oppmerksomhet her hjemme.

Et bilverksted i Kristiansand ble frastjålet et stillas og utstyr til rundt 50 000 kroner.

Eier og daglig leder la ut overvåkningsbilde av to identifiserbare menn, fotografert gjennom en glassdør i bygningen.

Tyvgodset har ikke kommet til rette, men verkstedeieren er bøtlagt med 75 000 kroner utfra samme rettsprinsipper som den ferske blotterdommen i Danmark.

Det var først Fædrelandsvennen (krever innlogging) som omtalte denne saken sist høst.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!