- Lå ved kai- fisket 50 tonn

BERGEN (Dagbladet): Ringnotsnurperen «Torson» fra Tromsø er politianmeldt for grovt underslag. Satellittsporing skal vise at snurperen lå ved kai da den ifølge egne fangstdagbøker skal ha dratt opp 50 tonn nordsjøsild.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utstyr for satellittsporing ble tatt i bruk i år.

- Dette er et enestående tilfelle hvor vi kan bruke det nye satellittsporingsutstyret som bevis i saken, sier regiondirektør Svein Munkejord i Fiskeridirektoratet til Dagbladet.

- Ble ved kai

Det er avisa Fiskaren som skriver at «Torson» lå i Skudeneshavn 16. november og losset norsk vårgytende sild, fanget i Nord-Norge. Dette var årets siste tur, og båten leverte de siste 700 tonn som var igjen på kvota. Samtidig kom meldingen om ny tildeling av nordsjøsild for ringnotflåten. «Torson» fikk økt sin kvote i Nordsjøen på nærmere 47000 kilo.

I papirene fra båten står det at båten dagen etter gikk rett ut på feltet, og fanget 50 tonn nordsjøsild klokka 16.30.

Dette mener Fiskeridirektoratet er ren juks. Med hjelp av utstyret for satellittsporing mener de å kunne bevise at båten aldri forlot kaia. Direktoratet mener båten hadde overfisket kvoten for norsk vårgytende sild og levert den som nordsjøsild. Fangstdagbok, dekksdagbok, sluttseddel og innmelding til sildesalgslaget skal være forfalsket. Både skipper og reder risikerer opptil seks års fengsel om de blir dømt etter straffelovens bestemmelser om grovt underslag.

Samtidig er Skude Fryseri anmeldt for heleri.

I avhør

Politianmeldelsen ble levert forrige onsdag, men reder Terje Øystein Jakobsen, som eier båten, sier at han verken har sett eller hørt noe fra Fiskeridirektoratet eller politiet:

- Jeg var heller ikke om bord på denne tida og kan foreløpig ikke kommentere hva som kan ha skjedd.

Disponent Thor Arne Eng ved Skude Fryseri skal i politiavhør torsdag.

- Jeg har ingenting å skjule, sier han.

Vurderer sanksjoner

Fiskeridirektør Peter Gullestad sier til Dagbladet at det kan bli aktuelt å bruke det nye sanksjonsredskapet som ble gitt av Fiskeridepartementet like før helga.

- Tilfellet «Torson» vil helt klart bli vurdert i forhold til den nye instruksen. Det er et meget viktig verktøy som gir oss anledning til å frata personer fisketillatelsen og retten til å kjøpe fisk. Rent generelt kan jeg si at vi kan trekke inn slike tillatelser midlertidig eller permanent, avhengig av hvor grovt regelbruddet er. Sanksjonene kan iverksettes samtidig som vi anmelder sakene til politiet, eller det kan det være mer riktig å avvente en tiltalebeslutning for å se hvor gode bevisene i saken er. Det påligger oss et særlig ansvar. Verktøyet må brukes med varsomhet, sier Gullestad.