Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Labert oppmøte i fakkeltog

Det krydde av politikere, men mannen i gata glimret med sitt fravær i protest mot van Gogh-drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rundt 300-400 mennesker troppet opp og trosset minusgradene i Oslo sentrum for å protestere mot drapet på den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh.

Muslimer mot vold og terror var parolen.

På Østbanen holdt AP-leder Jens Stoltenberg, justisminister Odd Einar Dørum, byrådsleder Erling Lae og advokatfullmektig Abid Q. Raja taler.

- Vi må kjempe mot at terroren får fotfeste. Vi må bygge broer hver dag, hele tiden. Vi må unngå at noen føler seg satt utenfor på en slik måte at noen tror de kan ta seg til rette med støtte i religion, sa justisminister Dørum (V).

Han siktet til fundamentalisten som tok livet av den kontroversielle filmskaperen i Nederland.

Manet til respekt

Før kveldens fakkeltog har det vært debatt om hvorfor imamene i Stor-Oslo uteblir fra arrangementet. Ledende muslimske ledere vil ha seg frabedt å bli avkrevd et svar om de tar avstand fra drapet på van Gogh eller ikke.

Imamene fra de største menighetene uteble fra fakkeltoget, men har i stedet underskrevet et opprop som skal være et alternativ til fakkeltogvandringen. Oppropet ble lest opp fra talerstolen og Dørum ba alle respektere imamenes uttrykksform.

I motsetning til den liberale Venstrestatsråden, var statsminister Kjell Magne Bondevik ikke glad for imamenes fravær.

Skuffet

- Jeg er skuffet over at imamene ikke stiller opp i en demonstrasjon mot vold og drap. Jeg skulle gjerne sett flere muslimer og imamer i fakkeltoget, sa Bondevik til NTB.

Også Carl I. Hagen skulle sett at imamene var tilstede, men hav var svært fornøyd med at de har underskrevet ett oppror mot vold og terror.

- Så får vi håpe de mener det, sa Hagen, som ga en klem til en av imamene som tross alt hadde møtt opp i protesttoget.

Andre politikere som møtte opp i kveld var Erna Solberg, Dagfinn Høybråten, Hilde Frafjord Johnson, Saera Khan, Kristin Halvorsen og Olaf Thommeessen.

Bortvist

Langs Karl Johan var det enkelte spredte applauser fra julehandlene Oslo-borgere da fakkeltoget passerte. Det var et stort sikkerhetsoppbud rundt fakkeltoget, men alt forløp rolig.

En person ble bortvist av politiet fordi han forstyrret deltagere med rasistiske kommentarer.

TYNT I REKKENE:</B> Det var få som gikk i protesttog, rundt 350 mennesker. Da Benjamin Hermansen ble drept var det over 40 000.
SV-SJEFEN:</B> Kristin Halvorsen har gått i mange demonstrasjonstog. Protesttoget i kveld var intet unntak.
VENSTRE-POLITIKER:</B> Olaf Thommassen med kona Vendela Kirsebom protesterte med barn på slep.
SAMMEN MOT TERROR:</B> Carl I. Hagen var svært glad for at minst en iman, Mehboob U. Rehman, hadde tatt turen til fakkeltoget.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media