Labert på Ceausescu-auksjon

Budene satt ikke løst under første dag av auksjonen over hundrevis av gjenstander som engang tilhørte Romanias diktator Nicolae Ceausescu og hans kone Elena.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens middagsserviser og tepper med bilder av diktator-paret oppnådde opptil ti ganger så mye som forventet, var det mindre interesse for gavene Ceausescu fikk av utenlandske stats- og regjeringssjefer.

Av de sju bilene som ble forsøkt solgt mandag, var det bare to - en luksuriøs Buick Electra som USAs daværende president Richard Nixon ga diktatoren i 1974, og den første rumenskbygde Dacia-bilen - som ble solgt for henholdsvis 120.000 og 33.000 kroner.

En klokke på marmor-føtter som den rumenske diktatoren engang fikk i gave fra Sovjetunionens president Leonid Bresjnev, og som en hadde håpet skulle innbringe 400 kroner, gikk for hele 12.000.

En vase med bilde av ekteparet Ceausescu omgitt av speidere gikk for 6.000 kroner, seks ganger så mye som en hadde håpet.

Enkelte av kjøperne handlet diskret på vegne av nostalgiske kommunister, mens antikvitetshandlere på jakt etter genuine skatter ble heller skuffet under mandagens auksjon i Bucuresti.

- Det finnes ikke annet enn kitch her, som selges til helt urimelige priser, klaget en amerikaner.

Ekteparet Ceausescu ble henrettet i desember 1989, etter at deres 25 år gamle regime ble styrtet i et folkeopprør.

Den rumenske stat håper at salget av ekteparets eiendeler skal innbringe drøyt 2,4 millioner kroner.

(NTB-AFP)