Laboratorium til værs i romskip

På fredag sender NASA et laboratorium til værs i romferja Atlantis. Laboratoriet koster 12 milliarder kroner og kan ikke erstattes hvis noe går galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forventningene er skyhøye innad i NASA før stor-oppskytningen, som finner sted på fredag. Destiny laboratory, eller Skjebnelaboratoriet, koster 1.4 milliarder dollar, eller godt over 12 milliarder kroner. Det tilsvarer halvannet OL på Lillehammer.

Destiny laboratory er rett og slett så kostbart at det ikke finnes backup, og hvis laboratoriet blir skadet eller ødelagt under utskytningen eller mens det blir brukt i rommet, blir USAs romstasjon-bygging satt langt tilbake. Derfor er motstanden mot prosjektet også stor.

Romferja med laboratoriet skal frem til romstasjonen Alpha. Alpha er bemannet med tre personer, og laboratorieforskningen skal foregå i verdensrommet. Selvfølgelig er det verdensrommet det skal forskes på.

Tre rom-turer

- Jeg støtter forskning i rommet, men ikke med mennesker. Det er omtrent det eneste vi lærte av Mir-prosjektet: At verdensrommet byr på dårlig miljø for mennesker, sier fysikkprofessor Robert Park ved University of Maryland.

NASA blåser pessimistene en lang marsj før fredagens oppskytning. Astronautene som skal koble Destiny-laboratoriet til romstasjonen Alpha, må foreta tre spaserturer i rommet for å få det på plass. Etterpå er det forskernes tur til å overta.

- Dette blir en juvel på himmelen, sier en vitenskapsmann.

Muligens blir den tøffeste delen av oppgaven å få laboratoriet ut av romskipet og ut i verdensrommet. Destiny veier nesten 14 tonn, og det er knapt fem centimeters klaring når giganten skal løftes ut i det store intet av en robot som styres av en astronaut.

Destiny kommer neppe til å være i full drift før om fem år. Først da er romstasjonen ferdig bygd.

<B>FINPUSS:NASA-medarbeidere og Boeings eksperter finpusser Destiny, som skal kobles til en internasjonal romstasjon. Bildet er fra juli. Om få dager sendes det superdyre laboratoriet itl værs på romferja Atlantis.