GRASROTAPPELL: Jeremy Corbyn hilser på støttespillere som måtte avvises i døra da han skulle tale i Norwich 6. august. Den gamle radikaleren og kranglefanten ligger i øyeblikket an til å bli ny Labour-leder - noe som ifølge tidligere Labour-statsminister Tony Blair vil føre til en «utslettelse» av partiet. Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES
GRASROTAPPELL: Jeremy Corbyn hilser på støttespillere som måtte avvises i døra da han skulle tale i Norwich 6. august. Den gamle radikaleren og kranglefanten ligger i øyeblikket an til å bli ny Labour-leder - noe som ifølge tidligere Labour-statsminister Tony Blair vil føre til en «utslettelse» av partiet. Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGESVis mer

- Labour er i større fare i dag enn noen gang i løpet av de over 100 åra partiet har eksistert

Tony Blair mener Labour blir utslettet dersom Jeremy Corbyn (66) blir ny partileder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Selv om du hater meg, vær så snill: Ikke dytt Labour over stupet.

Slik lyder tidligere statsminister Tony Blairs bønn til partimedlemmene i Labour, publisert i The Guardian i går.

Mannen som sender frykten inn i Tony Blair og de nåværende Labour-toppene er den «uvalgbare gammelsosialisten» Jeremy Corbyn (66).

Den gråhårede gamle raddisen reiser nå rundt i England og mottas som en rockestjerne på fagforeningsmøter og forsamlingshus.

For mange på venstresiden er han et nytt håp, for de etablerte partitoppene, representerer han en som vil skru klokka tilbake, og ikke har evne til å se de komplekse utfordringene Storbritannia står overfor.

Valget av ny partileder i Labour starter i morgen, og stemmegivningen pågår fram til 10. september. For øyeblikket ligger Corbyn an til å vinne:

I en spørreundersøkelse fra YouGov publisert mandag, får Corbyn støtte fra 53 prosent av de spurte, 32 prosentpoeng mer enn sin nærmeste rival.

FULLE HUS: Jeremy Corbyn har trukket fulle hus i forsamlingssaler over hele England denne sommeren, og antallet registrerte Labour-støttespillere har skutt i været med flere hundre tusen. Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES
FULLE HUS: Jeremy Corbyn har trukket fulle hus i forsamlingssaler over hele England denne sommeren, og antallet registrerte Labour-støttespillere har skutt i været med flere hundre tusen. Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES Vis mer

Tony Blairs verste mareritt er i ferd med å bli virkelighet.

Avholdsmann og vegetarianer Skulle han bli ny Labour-leder, vil det innebære en radikalt endret kurs for et parti som siden 80-tallet har søkt mot sentrum i britisk politikk for å vinne velgere.

66-åringen er medlem av The Socialist Campaign Group, samt støtteforeninger for Palestina, mot atomvåpen og antikrigsforeninger.

Etter å ha gjort frivillig arbeid på Jamaica i slutten av tenåra, jobbet han som fagforeningsmann, før han ble parlamentsmedlem og heltidspolitiker i en alder av 33.

Han er avholdsmann, vegetarianer og kjører ikke bil. Tidligere i år giftet han seg med sin samboer igjennom mange år, Laura Alvarez, som importerer fair-trade kaffe.

Han har beskrevet det grå skjegget sitt som en protest mot New Labour.

Retningen han har meislet ut vil også ta livet av mange av de nyliberale reformene Labour sto bak fra begynnelsen av 90-tallet.

Sosialistparagraf Corbyn vil ifølge Telegraph at staten skal overta kontrollen over jernbane- og energisektoren. Han vil ha utstrakt offentlig boligbygging og kontroll med leieprisene. De skyhøye skolepengene som kreves ved universitetene og privatskolene vil han også avskaffe.

PROTESTSKJEGG: Jeremy Corbyn har ikke bil, er totalavholdsmann og vegetarianer. Det grå skjegget har han omtalt som en protest mot det glattbarberte imaget til New Labour - høyrevinden som har dominert partiet siden Tony Blairs tid. Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS
PROTESTSKJEGG: Jeremy Corbyn har ikke bil, er totalavholdsmann og vegetarianer. Det grå skjegget har han omtalt som en protest mot det glattbarberte imaget til New Labour - høyrevinden som har dominert partiet siden Tony Blairs tid. Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS Vis mer

I tillegg er det et spørsmål hvordan Corbyn, som hele livet har engasjert seg mot atomvåpen og i antikrigsbevegelser vil stille seg til Storbritannias atomvåpenarsenal, og Nato-medlemskap.

Corbyn har også snakket varmt om å gjeninnføre sosialistparagrafen i konstitusjonen til Labour, Clause IV, der det heter at Labour skal kjempe for at arbeiderne får størst mulig eierskap til produksjonsmidlene.

Bevegelsen som stiller seg bak Corbyn sammenliknes med Syriza i Hellas, og Podemos i Spania.

Nå kan de overta et parti som er vant til å ha regjeringsmakt.

Prinsippfast Corbyn er kjent som en prinsippfast type, som ikke frykter partipisken. Mellom 1997 og 2010 var han det Labour-medlemmet som
stemte mot eget parti flest ganger i perioden. 238 ganger motsatte han seg partilinja, - en fjerdedel av alle saker Labour la fram.

Kritikere har spurt hvordan han selv kan kreve at folk skal stille seg lojalt bak hans saker med en slik fortid.

I politikerskandalen i 2009, der Telegraph avslørte parlamentsmedlemmers enorme bruk av offentlige midler til personlige formål, framsto Corbyn som en hedersmann:

SELVERKLÆRT SOSIALIST: Jeremy Corbyn er selverklært sosialist, og har alliert seg med de største fagforeningene. Kritikere hevder han vil skru klokka tilbake til 80-tallet.  Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS
SELVERKLÆRT SOSIALIST: Jeremy Corbyn er selverklært sosialist, og har alliert seg med de største fagforeningene. Kritikere hevder han vil skru klokka tilbake til 80-tallet. Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS Vis mer

Han hadde det laveste forbruket av alle parlamentsmedlemmene: Bare 650 pund.

Doblet medlemstall Om det er Corbyns prinsippfasthet, hans askese, eller rett og slett politikken hans som fenger, er ukjent.

Noen stor taler er han ikke, det mest påfallende ved valgkampturneen han har vært ute på i løpet av sommeren er ikke det som skjer på scenen, der Corbyn står, men i salen, der tusenvis samler seg, sittende, stående i midtganger eller samlet på utsida av fulle forsamlingshus.

Og Corbyn-kampanjen har gitt umiddelbare resultater: Medlemskapet i partiet har doblet seg i løpet av de siste tre månedene.

610 000 labour-støttespillere er nå registrert til å velge den nye Labour-lederen - 165 000 har skrevet seg opp bare det siste døgnet, ifølge Telegraph.

Mange av dem har meldt seg inn for å støtte Jeremy Corbyn.

Frykter kupp 66-åringen har støtte fra de to største fagforeningene, Unite og Unison, og mange frykter at rushet av innmeldinger rett og slett er en kupping av partiet fra fagforeningenes side.

Partiledelsen flykter også at Labour-motstandere melder seg inn for å støtte Corbyn - fordi de mener at han som Labour-leder vil føre til nok en konservativ valgseier.

LANGE KØER: Folk står i kø for å få med seg Jeremy Corbyn tale i Camden, London.  Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES
LANGE KØER: Folk står i kø for å få med seg Jeremy Corbyn tale i Camden, London. Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES Vis mer

60 personer i partisekretariatet sitter nå og ser på alle nye innmeldte for å se om det kan være sabotører som seiler under falskt flagg.

- Det er det største kaoset jeg noensinne har vært borte i. Mange som ikke stemte på Labour melder seg inn, og det er ingen måte å kontrollere det på. På partikontoret er de helt deprimerte. Det er komplett galskap, sier en kilde til Telegraph.

Labourledelsen befinner seg i et klassisk dillemma: Det er tiår siden de har opplevd slikt grasrotengasjement rundt partiet.

Problemet er bare at folket ifølge ledelsen samler seg bak feil kandidat.

- Tid for rugbytakling Tony Blair er ikke i tvil om hva som venter om Corbyn blir Labours nye leder:

- Labour er i større fare i dag enn noen gang i løpet av de over 100 åra partiet har eksistert. Hvis Corbyn blir leder, blir det ikke et nederlag som i 1983 eller 2015. Det vil bli en retrett, muligens en utslettelse, skriver Blair i The Guardian.

- Partiet går med øynene lukket og armene utstrakt over kanten av stupet mot de skarpe steinene under. Det er tid for en rugbytakling, skriver Blair.

ANBEFALER HJERTETRANSPLANTASJON: Tidligere Labour-leder og statsminister Tony Blair mener folk som støtter Corbyn fordi de 
«følger hjertet», bør ta en hjertetranplantasjon. Foto: STEPHEN LOCK / I-IMAGES / POLARIS
ANBEFALER HJERTETRANSPLANTASJON: Tidligere Labour-leder og statsminister Tony Blair mener folk som støtter Corbyn fordi de «følger hjertet», bør ta en hjertetranplantasjon. Foto: STEPHEN LOCK / I-IMAGES / POLARIS Vis mer

Corbyn selv har - så langt - tatt angrepene med knusende ro.

- Vi driver ikke med kjendiseri, personkultus eller overgrepspolitikk. Vi holder på med ideer. Dette handler om håp. Det er ikke bare her - det er liknende bevegelser over hele Europa, USA, og andre steder. Det har boblet i lang tid, sier han i et portrettintervju med The Guardian.

- Det er en motstand mot det ortodokse økonomiske politikken som fører oss inn i stadige offentlige kutt. Men det er også et ønske om et større fellesskap, noe mer deltakende. Det, for meg, er det interessante med denne prosessen.

Valget åpner i morgen, fredag 14. august, og stenger 10. september. Partimedlemmer og registrerte støttespillere kan stemme på hvem som skal bli ny partileder.

STABEIS: Jeremy Corbyn, her på et folkemøte for avskaffelse av atomvåpen, er det Labour-medlemet som oftest har stemt imot partilinja. Nå kan han selv overta partipisken. Foto: JAMES EVANS / DEMOTIX / CORBIS
STABEIS: Jeremy Corbyn, her på et folkemøte for avskaffelse av atomvåpen, er det Labour-medlemet som oftest har stemt imot partilinja. Nå kan han selv overta partipisken. Foto: JAMES EVANS / DEMOTIX / CORBIS Vis mer