Labour ga tilbake «grå» penger

LONDON (NTB-DPA): Det britiske regjeringspartiet Labour har betalt tilbake mer enn en million pund som formel 1-sjefen Bernie Ecclestone ga til partiet i januar. Avsløringen av racerbil-sjefens pengestøtte ble betegnet som den første store skandale for Tony Blairs regjering, som kom til makten i mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kunne det britiske motorsportforbundet FOA opplyse at pengene ble tilbakebetalt i forrige uke. Labour fant dette nødvendig, etter at regjeringen hadde gitt formel 1-sporten et generelt unntak fra det nye forbudet mot tobakksreklame.

Den offisielle begrunnelsen for dette var at et reklameforbud ville føre til et voldsomt inntektstap for selskapene som deltar i formel 1-sirkuset, og kanskje tvinge dem ut av Storbritannia. Men opposisjonen hevdet at Labour hadde latt seg bestikke til å gi bilsport-selskapene et unntak.

Lord Neill of Bladen, som leder det britiske utvalget for korrekt opptreden i det offentlige liv, hilser regjeringspartiets beslutning velkommen. Han skriver i et åpent brev til Ecclestone at anbefalingen om at Labour burde betale pengene tilbake, ikke må forstås som noe angrep på formel 1-sjefens integritet.

- Etter min mening var pengebidraget verken ulovlig eller i strid med moralske normer og regler. Det ble et politisk stridstema under svært uvanlige omstendigheter, på et tidspunkt da man ikke kunne forutse at det kunne vekke juridiske eller etiske betenkeligheter, skriver Lord Neill i sitt brev til den britiske formel 1-sjefen.