Trøbbel for Boris Johnson:

Labour-lederen: - Regjeringen kollapser

To britiske ministere valgte tirsdag å trekke seg fra statsminister Boris Johnsons regjering i protest. Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og flere politikere ber nå Johnson om å ta hatten og gå.

SISTE NYTT: Dagbladet TV gir deg siste nytt, akkurat nå! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Storbritannias helseminister Sajid Javid skrev i sitt oppsigelsesbrev til statsministeren, at Johnson har mistet hans tillit.

Bare minutter etter at avgangen ble kjent tirsdag kveld, valgte også finansminister Rishi Sunak å trekke seg.

Opposisjonsleder, Keir Starmer, for partiet Labour sier i en uttalelse kort tid etter at avgangene ble kjent, at det nå er klart at regjeringen kollapser.

- Etter alle skandalene og feilene, så er det klart at regjeringen nå kollapser, sier Starmer, ifølge Reuters.

Han sier videre at han vil støtte et eventuelt hurtig nyvalg.

KOLLAPS: Labour-leder Keir Starmer mener Johnsons regjering nå kollapser. Foto: Peter Byrne / Pa Photos / NTB
KOLLAPS: Labour-leder Keir Starmer mener Johnsons regjering nå kollapser. Foto: Peter Byrne / Pa Photos / NTB Vis mer

Partileder i Liberaldemokratene, Ed Davey, omtaler utviklingen slik:

- Et korthus bygget på løgner og bedrag er i fritt fall. Gå, og gå nå. Du har vanæret vårt land lenge nok, sier Davey, ifølge Sky News.

Også Johnsons partifelle, Anthony Brown, som har jobbet med Johnson i snart to tiår, sier i et brev at han har mistet tilliten, og ber statsministeren om å gå av.

- De gjentatte tillitsbruddene fra Nummer 10 gjør alvorlig skade på Det konservative parti, regjeringen, det britiske demokratiet og Storbritannia, skriver han.

- Tillit er svært viktig i politikk. Jeg kan ikke stå stille å se på.

Ber Johnson gå

Caroline Lucas, tidligere leder for Green Party, har også kommentert ministernes oppsigleser.

- Vel, da er det i hvert fall to Tory-ministre med ryggrad - selv om det tok altfor, altfor lang tid.

I HARDT VÆR: Statsminister Boris Johnson. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB
I HARDT VÆR: Statsminister Boris Johnson. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Vis mer

Også hun oppfordrer Johnson til å fratre sin stilling.

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon mener «enden kan være nær for Johnson - ikke et øyeblikk for tidlig».

- Det er imidlertid verdt å merke seg at ministerne som har sagt opp gikk da de ble løyet til - de forsvarte ham da han løy offentlig.

Ifølge Reuters har også parlamentsmedlemmene Saqib Bhatti, Bim Afolami, og Nicola Richards for Det konservative parti trukket seg tirsdag kveld, ifølge Reuters.

En rekke skandaler

Johnson og det konservative regjeringspartiet har det siste året vært gjenstand for en rekke skandaler.

De to statsrådene kunngjorde sin avgang kort tid etter at Johnson ble tvunget til å beklage håndteringen av skandalen rund torypolitikeren Chris Pincher, som i forrige uke ble suspendert fra Det konservative partiet etter anklager om at han skal ha tafset på to menn i fylla, skriver NTB.

TAUS: Statsminister Boris Johnson hastet forbi journalistene utenfor statsministerboligen i Downing Street etter at to av hans ministre trakk seg fra regjeringen tirsdag kveld. Foto: Justin Tallis / AFP / NTB
TAUS: Statsminister Boris Johnson hastet forbi journalistene utenfor statsministerboligen i Downing Street etter at to av hans ministre trakk seg fra regjeringen tirsdag kveld. Foto: Justin Tallis / AFP / NTB Vis mer

Johnson innrømmet tirsdag å ha glemt at han alt i 2019 var blitt fortalt om anklagene mot Pincher, som ble regnet som en av hans nære politiske allierte.

Nylig måtte det også avholdes suppleringsvalg i to kretser fordi de konservative representantene derfra måtte gå av. Den ene for å ha sett på porno under et møte i parlamentet, den andre etter å ha blitt dømt til fengsel for overgrep på en 15 år gammel gutt, skriver NTB.

Johnson har også vært i hardt være etter partygate-skandalen, hvor han og flere andre torypolitikere fikk bøter etter å ha holdt fester samtidig som Storbritannia var coronastengt.

Partygate førte til en mistillitsavstemning mot statsministeren i de konservatives partigruppe i parlamentet, som Johnson overlevde på hengende håret.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer