Lader opp til Hagen-kamp

Først må Kjell Magne Bondevik vinne valget. Så starter kampen mot Carl I. Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Partiledelsen i KrF slappet av på Latter på Aker brygge i går kveld. Valgkampen er over.

Bondevik hevder han ikke tenker at han kan bli felt etter en borgerlig valgseier.

- Vi bygger brua når vi kommer til elva, sier han.

Fellingsplanen lagt

De siste målingene viser dødt løp mellom de to regjeringsalternativene. Men å vinne valget er ikke nok for KrF. En valgseier betyr at Bondevik må slipe våpnene til en beinhard kamp mot Carl I. Hagen. Frp-formannen sverger på at Bondevik er ferdig som statminister, uansett valgresultat. Etter å ha stemt i går snakket Bondevik med Dagbladet om de politiske slagene etter valgkampen.

- Blir det tøft, Bondevik?

- Ja, men hvis ikke Hagen peker på Stoltenberg, fortsetter jo vi. Så får FrP avgjøre om de vil felle oss i Stortinget eller ikke. Det blir mange slag i Stortinget, sier Bondevik.

Fremskrittpartiet har planene klare for et mistillitsforslag mot Bondevik i trontaledebatten 11. oktober. Da vil Hagen være avhengig av støtte fra Arbeiderpartiet for å felle Bondevik.

SPENTE: Starsminister Kjell Magne Bondevik er spent foran valget i morgen. I kveld ladet han opp med KrF-toppene på utestedet og humorscenen Latter. Foto: John Terje H. Hansen
SPENTE: Starsminister Kjell Magne Bondevik er spent foran valget i morgen. I kveld ladet han opp med KrF-toppene på utestedet og humorscenen Latter. Foto: John Terje H. Hansen Vis mer

Bondevik tror slaget som kan gi ham et toppolitisk banesår uansett ikke kommer før budsjettdebatten.

- Frp ser ut til å bli en veldig sterk forhandlingspartner?

- Ja, men behandlingen kommer jo først i budsjettet. Jeg har vanskelig for å tro at Hagen eller FrP før det vil peke på Stoltenberg.

- Du sitter gjennom trontaledebatten?

- Det tror jeg. Hvis det da ikke blir et rød-grønt flertall, sier Bondevik.

- Avgjørende at det går bra

- Kampen for din politiske framtid blir tøffere med den framgangen FrP har?

- Det vil vise seg. Jeg tar ikke sorgene på forskudd. Vi bygger brua når vi kommer til elva. Jeg kommer uansett valgresultat til å slappe av. Vi jobber i regjeringen med å sluttføre budsjettet, og skrive trontalen.

- Men Hagen er i bakhodet?

- Nei, jeg tenker ikke så mye på ham.

Mens Bondevik lader opp til kamp for sin framtid, er det bare Venstre blant regjeringspartiene som har noen framgang på meningsmålingene. KrF ligger rundt seks og åtte prosent. Høyre ser ut til å ha stabilisert seg rundt 12 til 14 prosent.

- Hvor viktig er det for regjeringen at Høyre får over 15 prosent?

- Det som er avgjørende er at alle tre regjeringspartiene gjør det godt. Og både Høyre og KrF har mange utsatte mandat, det viser de siste målingene. Mens Venstre ser ut til å komme over sperregrensa. Det er viktig at regjeringen klarer å mobilisere nå så kan vi komme styrket ut.

STEMTE PÅ VALGERD:</B> I dag ga Kjell Magne Bondevik sin stemme til Valgerd Svarstad Haugland. Hun er ikke sikret plass på tinget, og går ut og inn av målingene.