Ladet opp i telt

TRONDHEIM (Dagbladet): Søkk våte i et forferdelig vær, med luer over hodet for å skjule seg, gjennomførte prinsesse Märtha og Ari Behn en pilegrimsferd gjennom Trøndelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommende brudeparet valgte selv å komme til Nidaros som pilegrimer, og ville gjerne oppleve pilegrimsleden som kronprins Haakon åpnet i 1997.

Mandag i forrige uke la Märtha og Ari ut fra Svorkmo i Orkdal sammen med pilegrimsprest Kjell A. Skartseterhagen i Nidaros. Fire dager varte turen. Som vanlige turgåere sov paret de to første nettene i telt, mens de tilbrakte siste natta hos nonnene i Birgittaklosteret.

- Fantastiske

Presten er full av lovord.

- De er fantastisk fine mennesker som jeg lærte å sette stor pris på. Jeg følte meg som en pilegrim sammen med dem, ikke som en turleder. Begge er mennesker som holder noe hellig, både i konkret og overført betydning. Jeg har lært noe av disse to som pilegrimer. De vet hva hellighet og hengivenhet er, og jeg tror de kan inspirere andre unge til å tro på disse verdiene.

Kaffe og svele

I naturen fant Märtha Louise og Ari Behn ro, samtidig som de lurte både presse og nysgjerrige trøndere.

På gårsdagens pressekonferanse ga paret tydelig uttrykk for at de satte stor pris på å ha uka før bryllupet i fred.

- Vi gikk i pilegrimsprest Kjells skygge, han hadde en stor, beskyttende kappe, så det var ingen som la merke til oss, sa prinsessen.

Paret ankom pressekonferansen med hver sin pilegrimsstav - Aris noe kortere enn Märthas.

- Forklaringen er at stokken knakk da han sloss med et skogtroll, lo hun.

På turen over til Sundet gård ble ekteparet rodd over elva av John Wanvik, og kona Karon innrømmer at hun ble mer enn overrasket da hun skjønte hvem som kom til gards.

- Det var et forferdelig vær, og de var søkkvåte da de kom. Her fikk de tørket seg og fikk kaffe og svele. De var veldig hyggelige, og svært reflekterte mennesker, sier Karon Wanvik.

Genial tur

Underveis leste pilegrimspresten fra Kristin Lavransdatter.

- Dette er en indre reise også, og vandring. Å gifte seg er jo en vandring sammen. Derfor var det veldig riktig for oss å komme hit som pilegrimer sammen. Vi hadde flere andakter om dagen med presten - en meditasjonsstund i skogen der vi gikk inn i oss selv og kjente på forskjellige ting. Det var veldig riktig. Det spirer og gror allerede etter en slik vandring, sa Ari.

- Vi har hatt veldig mye å tenke på. Jeg tror dette har vært noe av det mest geniale vi har gjort. Det har vært veldig fint å kjenne Trøndelag under føttene, ikke bare dumpe ned i et fly. Det har gitt meg en veldig styrke, sa prinsessen.

De avsluttet ferden som ekte pilegrimer: De tok tre runder rundt Nidarosdomen.

PILEGRIMSFØLGE: - De er fantastiske mennesker, sier pilegrimsprest Kjell A. Skartseterhagen i Nidaros. I fire dager fulgte han Ari og Märtha gjennom pilegrimsleden fra Svorkmo til Nidaros. - Men jeg hadde eget telt, smiler presten.