Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Microsoft-grunnlegger Paul Allen fant skip fra andre verdenskrig:

«Lady Lex» funnet 76 år etter det ble senket av japanerne

USS Lexington, eller «Lady Lex», tok del i det som regnes som historiens første slag med bruk av hangarskip fra begge parter.

FRA KRIGEN: Det var et historisk funn som ble gjort på bunnen av Korallhavet, utenfor Australias kyst. Video: CNN/Paul G Allen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Andre verdenskrigsskipet «USS Lexington», som ble senket av japanerne i mai 1942 etter et fire dager langt slag, har blitt funnet om lag 800 kilometer utenfor Australias kyst av Microsoft-grunnlegger Paul Allens mannskap, ifølge CNN.

Funnet utenfor Australia

«Lady Lex» ble funnet på bunnet av Korallhavet, øst for Australia, på rundt 3 000 meters dyp.

ARTILLERI: Dette er våpen brukt mot fly, sett på USS Lexington på bunnen av Korallhavet utenfor Australia. Foto: Reuters/ NTB Scanpix
ARTILLERI: Dette er våpen brukt mot fly, sett på USS Lexington på bunnen av Korallhavet utenfor Australia. Foto: Reuters/ NTB Scanpix Vis mer

Slaget ved Korallhavet regnes som det første slaget med bruk av hangarskip i historien. «Lady Lex» gikk ned med 216 av mannskapet og 35 fly.

- Slaget ved Korallhavet var bemerkelsesverdig ikke bare fordi den stoppet en japansk offensiv, men fordi det var det første sjøslaget hvor de krigende skipene aldri kom innenfor syns rekkevidde av hverandre, uttalte Allen.

Allen, en av grunnleggerne bak Microsoft, hadde ansvar for ekspedisjonen som ledet til funnet at det amerikanske krigsskipet. Funnet ble kjent mandag.

Allen bruker nå Microsoft-formuen sin på blant annet teknologisk innovasjon, film, naturkonservering og ekspedisjoner for å lokalisere skip, som USS Lexington.

Prioriterte Lexington

- Lexington var en prioritet for oss fordi det var et var de sentrale skipene som gikk ned under andre verdenskrig, sa Robert Kraft, direktør for Allens undervannsoperasjonen, på Allens egen nettside.

Lexington kjempet i slaget ved Korallhavet sammen med USS Yorktown, mot tre japanske skip. Slaget skal ha vært det første i løpet av krigen som involverte hangarskip mot hangarskip, og det var også først gang japanerne led tap under innrykket mot Australia.

Gratulert av admiral

“Som sønn av en overlever fra USS Lexington, gratulerer jeg Paul Allen og mannskapet på forskningsfartøyet Petrel etter de har lokalisert «Lady Lex» som ble senket for nesten 76 år siden i slaget ved Korallhavet, uttalte admiral Harry B. Harris Jr., øverstkommanderende USA stillehavskommando.

SENKET: Et fly fra andre verdenskrig. 35 fly gikk ned med det sunkne hangarskipet USS Lexington. Foto: Reuters/ NTB Scanpix
SENKET: Et fly fra andre verdenskrig. 35 fly gikk ned med det sunkne hangarskipet USS Lexington. Foto: Reuters/ NTB Scanpix Vis mer

Timer med kriging

Den første torpedoen traff Lady Lex´ babord side rundt 11:20 på formiddagen 8. mai 1942, ifølge Naval History and Heritage Command. Sekunder etter kom enda en torpedo og eksplosjoner fra tre andre bomber.

Dette førte til flere store branner, som mannskapet hadde kontroll på rundt klokken 13. Det var likevel til liten nytte, da bensinlekkasjer førte til en avgjørende eksplosjon under dekk på Lady Lex.

Klokken 15:58 fryktet kaptein Frederick C. Sherman for livene til mannskapet, og beordret alle opp på dekk. Klokken 17:07 ga Sherman den siste ordren: «Abandon ship»​

Mannskapet ble umiddelbart reddet av støtteskip som var i nærheten. Kaptein Sherman og hans offiserer var de siste som forlot Lady Lex.

Omkring 2 770 overlevde, inkludert kaptein Sherman sin hund, Wags, ifølge Washington Post.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling