Lady Madonna

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en gang ei italiensk-amerikansk jente som sluttet på skolen for å søke lykken i New York. Hun tjente til livets opphold ved å danse på nattklubber, skiftet sitt kronglete navn til noe lettfattelig og fikk til slutt synge på plate. Det bleika håret hennes, nettingstrømpene og de gjennomsiktige toppene ble mote blant unge jenter, sexfikseringen provoserte og sangene hennes toppet listene.

Om jenta i historien heter Madonna eller Lady Gaga avhenger av fortsettelsen, men 23-årige Lady Gaga hadde nok tisset i gulltrusa om historien hennes også fortsetter slik: «…Og dette skulle bli starten på en mangeårig karriere der artisten lekte med eget image, sto for en nyskaping innen popmusikk og viste evne til å ligge i forkant av motebildet».

Siden nyttår har Lady Gaga rukket å selge 30 000 av singlene «Just Dance» og «Poker Face» i Norge (og mye mer, alle andre steder), påvirke motebildet med sine eksepsjonelle antrekk og dukke opp i nyhetsbildet med notiser om at hun for eksempel entrer et fly som korthåret blondine og stiger ut av det med langt, rosa hår. Debutplata «The Fame» viste seg å være rimelig tradisjonell og simpel, men inneholdt to knallsterke singler og gode låter kan føre en langt – det har vi jo lært av Madonna.

Ifølge Lady Gaga falt alt på plass da hun oppdaget Queen og David Bowie, og så dem kombinere teater og popmusikk. Hun elsker konsepter, og sier hun er i ferd med å få kommersiell pop til å bli oppfattet som kunst. Nå for tida bruker popartistene ikke tid på sceneshow eller utseende, hevder den tidligere kunstskolestudenten, som må ha vært bevisstløs da hun varmet opp for den stæsja konseptgruppen Pussycat Dolls tidligere i år. Selv har hun satt sammen en gruppe kreative utøvere som går under navnet Haus Of Gaga, og hadde vi sagt «jøss, litt som Andy Warhol» ville hun nok besvimt av glede.

Lady Gaga vil møte vanskeligheter på sin ferd mot verdensherredømme. Det er ikke bare Madonna hun minner om ved å kombinere innovativ mote, popmusikk og en dæsj popkulturell kompetanse. Hun aspirerer også til å bli en ny Gwen Stefani, Kylie Minogue og Grace Jones, men i motsetning til disse lever Lady Gaga i en langt tøffere tid når det gjelder å stikke seg ut. Flere kjendiser har gitt rarere kjendiser. Amy Winehouse har Marge Simpson-hår. Supermodellen Agyness Deyn går med sixpence, Lily Allen har ballkjole og joggesko, den norske designeren Fam Irvoll plasserer skulpturelle klesplagg på norske kjendiser. Frøken Gaga måtte farge håret for ikke å bli forvekslet med nevnte Winehouse, og barket nettopp sammen med Christina Aguilera da de ville sceneantrekkene deres liknet påfallende mye.

Det er farlig. Uten boblekjoler og neonsminke er Lady Gaga bare en syltynn, halvnaken, spray-tannet 22-årig sangerinne som pleide å gå på skole med Paris Hilton. Lady Gaga er nødt til å blende oss for å eksistere, og klarer hun det i dagens klima, da er hun kunstnertittelen verdig.