Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lady med stål under silkekjolen

Den britiske dronningmoren fyller 100 år idag. Hun stiller enhver annen kjent person i skyggen. Hun har en sjarm som selv hennes verste fiende vil smelte for, sier dem som kjenner henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nette, gråhårede eldre kvinner i blomstrede kjoler er sjelden nasjonalsymbol, men denne spesielle kvinnen er en viktig del av britenes selvbilde på linje med 'Union Jack', Beatles og Rolling Stones.

Tusener av briter feirer idag en bemerkelsesverdig sprek hundreåring, og tradisjonen tro vil hun ta imot dem som møter opp utenfor hennes hjem i London for å gratulere med dagen.

'Det er bemerkelsesverdig at noen så gjennomsiktig som dronningmoren - glitrende i chiffon - skulle bli selve støttepilaren i det britiske monarkiet', skrev forfatteren Elizabeth Longford i en biografi om 100-åringen i 1993.

Meningsmålinger viser at hun er det mest populære medlemmet av den britiske kongefamilien, og folk elsker henne. Hun har holdt seg langt borte fra skandaler, men viste seg å være selve grunnpilaren som hold monarkiet oppe under de mange skandalene som rammet hennes barnebarn og kongedømmet på 90-tallet.

Idag fremstår hun som den lille elskelige damen i silkekjole og hatt som tar i mot blomster og gaver når hun representer sin datter.Men, det er stål under dronningmorens silke. Det kom fram under siste verdenskrig, da hun og ektemannen, kong George VI, ikke lot seg skremme av tyskernes blitzbombing av London. Sammen sto de side om side med sitt folk i kampen for fred og frihet.

I september 1940 ble kongeparets bolig, Buckingham palace, rammet av Hitlers bomber. Etter at kongen, dronningen og deres to døtre overlevde angrepet, dro mor og døtre - de daværende prinsessene Elizabeth og Margaret - til de hardt rammede arbeiderstrøkene på Londons østkant.

'Jeg er glad for at vi ble bombet, fordi jeg føler at nå kan jeg se folk på østkanten i øyene', sa dronningen. Åpenbart riktige ord i riktig tid, som siden aldri er blitt glemt.

Til tross for politikernes råd om at hun og barna skulle reise i sikkerhet til USA, forble familien i London. 'Barna reiser ikke uten meg. Jeg reiser ikke uten kongen, og kongen vil aldri forlate sitt land', svarte hun. Og da ble det slik.

Den vevre kvinnen hadde en utrolig evne til å få britene til å holde sammen da bombene falt over dem. Gjennom møter med ofre og taler i radioen traff hun den vanlige brite - noe som fikk Adolf Hitler til å å karakterisere henne som «Europas farligste kvinne'».Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon er niende barn til den 14. Jarl av Strahmore og Kinghorne. Hun vokste opp i beskyttede omgivelser på Glamis Castle i Skottland. Et vakkert barn og en ung kvinne med mørkt hår og blå øyne. Omsvermet av unge friere - blant dem den daværende kong George Vs andre sønn. Først etter tre frierier, svarte hun ja til den unge og sky prinsen - hertugen av York.

«Vi fryktet at hun aldri ville akseptere han. Han er den lykkeligste mann blant menn, og det er ikke den mann i England i dag som ikke vil misunne ham», skrev prinsens gode venn, Chips Channon i sin dagbok.

Senere skulle det vise seg at hun var sin manns beste støttespiller. De første årene av ekteskapet levde paret lykkelig sammen. Den nye prinsessen hadde et usedvanlig godt humør, noe som lett resten av familien til å dra på smilebåndet. Særlig kong George satte stor pris på sin svigerdatter.

I 1936 ble livet brått forandret for hertugfamilien av York. I januar døde kong George V og eldstesønnen, Edward overtok tronen. Kort tid etter tronskiftet ble den nye kongens kjærlighetsforhold til den fraskilte amerikanske kvinnen, Wallis Simpson, offentlig. Etterhvert kom det fram at kongen aktet å gifte seg med sin Wallis - uansett. Dette førte det britiske monarkiet inn i en dyp krise som endte med at kong Edward VIII abdiserte til fordel for sin yngre bror, i desember.

Det blir sagt at hertugen og hertuginnen av York ba til Gud om å få slippe å overta tronen, men til ingen nytte.

Ikke tilgi

Dronningmoren har aldri tilgitt sin svoger og Wallis Simpson - den senere hertugen og hertuginnen av Windsor - for beslutningen om å inngå ekteskap.

Dronning Elizabeth, dronningmoren, som er hennes offisielle tittel i dag, mener at det som skjedde i 1936 førte til kongens tidlige død. Selv om kreft var den direkte årsaken til dødsfallet i 1952.

I flere år ba hertugen av Windsor sin bror om at hans kone skulle få retten til å kalle seg kongelig høyhet, men det blir sagt at dette satt dronningmoren en effektiv stopper for. Den amerikanske svigerinnen var langt fra kongelig i hennes øyne.

Etter kong George VIs død i 1952 ble livet på nytt forandret for Elizabeth. Hun var plutselig blitt statsoverhodets mor. Opp gjennom årene har hun stått bak sin eldste datter og trådt støttende til når det har stormet rundt familien. og skandaler har det vært mange av.

Yngstedatteren Margaret ble skilt, og det samme skjedde med barnebarna Anne, Charles og Andrew. Det var til dronningmoren de kom med sine problemer, og hun har forsøkt å holde familien samlet så godt det lar seg gjøre.

Det er en bemerkelsesverdig sprek 100-åring som britene feirer i dag. Verken sykdom eller to hofteoperasjoner har satt henne ut av spill. Når hun blir sliten krabber hun forsiktig opp in lille golfbil og blir kjørt rundt. Men, idag kan hun ta en ekstra cocktail av gin og Dubonnet, mens hun leser gratulasjonstelegrammet fra datteren. Det er nemlig slik at hver brite som fyller 100 år får telegram fra dronningen, og dette er noe dronningmoren har sett frem til i mange år. Hundre år til tross. Det er ikke noe som tyder på at hun legger inn årene med det første. 'Jeg holder det gående til jeg dør', har hun uttalt.

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladets nyhetsavdeling

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media