TAR AVSTAND: - Det alle arbeider sammen for nå, de gode kreftene, er fred og gjensidig respekt for hverandre. De som bruker vold mot en annen demonstrasjon, tar klart avstand fra nettopp det de gode kreftene jobber for, sier Erling Lae.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
TAR AVSTAND: - Det alle arbeider sammen for nå, de gode kreftene, er fred og gjensidig respekt for hverandre. De som bruker vold mot en annen demonstrasjon, tar klart avstand fra nettopp det de gode kreftene jobber for, sier Erling Lae. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .Vis mer

Lae er forferdet

- Det markerer en avstand fra alt de gode kreftene nå jobber for, sier Erling Lae.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byrådsleder Erling Lae (H) er forferdet over torsdagens voldelige demonstrasjon i Oslo. - Det markerer en avstand fra alt de gode kreftene nå jobber for, sier han.


Lae er fornøyd med at hovedstadens gater var åsted både for demonstrasjoner mot krigen i Gaza og støtteerklæringer til israelske myndigheter. Men de voldelige sammenstøtene mellom antiisraelske demonstranter og politistyrkene tar han klar avstand fra.


- Det burde ikke være nødvendig. Vi har ytringsfrihet i Norge og den skal praktiseres i Oslos gater. Men den skal praktiseres på en måte slik at man ikke trenger å ty til tåregass, sier Lae til NTB.


Teppe av tåregass

Torsdag kveld la politistyrker et teppe av tåregass over deler av Oslo sentrum. Da hadde motdemonstrantene mot den proisraelske støtteerklæringen foran Stortinget blitt for voldsomme.


- Det alle arbeider sammen for nå, de gode kreftene, er fred og gjensidig respekt for hverandre. De som bruker vold mot en annen demonstrasjon, tar klart avstand fra nettopp det de gode kreftene jobber for, sier Lae.

- Trist

- Vi har en tverrpolitisk situasjon med ønske om fred og at folkeretten skal gjelde. Derfor er det dypt beklagelig at noen praktiserer nettopp det folk demonstrerer mot, legger han til.


Oslos ordfører Fabian Stang (H) fikk oppleve at hovedstaden nærmest ble en krigssone torsdag.


— Det er trist for en ordfører. Jeg er svært glad for at vi bor i et land hvor det er adgang til å demonstrere, men jeg synes det er trist når demonstrasjonene mot vold blir voldelige, sier Stang til NTB.


I flere timer var store deler av Oslo sentrum dekket av tåregass.


— Det er ikke sånn en ordfører ønsker at det skal være. Men politiet må vurdere hva som er nødvendig, sier Stang. (©NTB