Lae nekter for å ha visst om Kollen-sprekken

Rune Gerhardsen (Ap) mener det er utenkelig.

SELVSIKKER: Byrådsleder i Oslo, og 2. nestleder i Høyre, sier han ikke hadde grunn til å se nærmere på finansene til utbyggingen av Holmenkollen, før han fikk beskjed om at noe var galt fredag. FOT: SCANPIX
SELVSIKKER: Byrådsleder i Oslo, og 2. nestleder i Høyre, sier han ikke hadde grunn til å se nærmere på finansene til utbyggingen av Holmenkollen, før han fikk beskjed om at noe var galt fredag. FOT: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Byrådsleder Erling Lae (H) i Oslo, bedyrer at han verken hørte om, eller hadde grunn til å frykte budsjettsprekken i Holmenkollen.

Han sier han ikke fikk høre om rapporten eller 600-millionerssmellen før mandag denne uka. Lae mener han har gjort alt han kunne i saken.

- I perioden fra rammene ble økt til 1,2 milliarder i fjor høst, til rapporten forelå, hadde du noen som helst grunn til å tro at det ville være snakk om nye store overskridelser?

- Nei, jeg som politiker har ikke noen forutsetning for å måle det. Det har vært byrådsbehandlet og jeg har bedt om å få alt på bordet, sier Lae til Dagbladet.

Visste ikke
Erling Lae sier til Dagbladet.no at han først fikk informasjon om budsjettsprekken fredag i forrige uke, før han for første gang fikk se rapporten fra kvalitetssikrerne i Metier, som anslår at anlegget kommer til å koste 600 millioner mer enn planlagt.

• Les hele rapporten her

- Tallene ble jeg kjent med mandag klokka 10.00 Jeg ble på fredag kjent med at det forelå et foreløpig utkast, da ba jeg om en gjennomgang, sier Lae.

Han innrømmer at det var skuffende lesning, men sier han ikke har dårlig samvittighet på egne vegne.

- Jeg hadde ikke noe grunnlag for å gripe inn tidligere. Jeg var kjent med at det ville komme en uavhengig rapport som ville dokumentere eventuelle behov for penger og hva som skulle til for å bli ferdig. Det var som kjent ikke lystig lesning, men jeg har reagert så kraftig som det går an, sier Lae.

Dagens Næringsliv skriver i dag at byråd for idrett og næring, Anette Wiig Bryn, visste om sjokkrapporten som slakter planleggingen og arbeidet allerede 1. juli, men ikke ga beskjed til Lae før fredag om at noe var galt. Bryn trakk seg mandag fra stillingen, etter at rapporten ble offentlig.

Visste om budsjettsprekken
Tidligere byrådsleder i Oslo Rune Gerhardsen (Ap), mener det er utenkelig at nåværende byrådsleder Lae (H) ikke har visst om million-overskridelsene ved Holmenkollen-utbyggingen. Han sier det på Rådhuset i hovedstaden var viden kjent at kostnadene ved det nye skianlegget ville lande godt forbi de 1,2 milliardene byggingen allerede hadde strukket seg til.

- La meg si det slik, det har svirret kunnskap om denne budsjettsprekken lenge, sier Gerhardsen til Dagbladet.no.

- Jeg kan ikke dokumentere det, men det var jo ting man snakket om her på huset, at dette kunne bli vanskelig. Derfor var vi ikke overrasket da vi fikk høre om en ny budsjettsprekk, sier arbeiderpartipolitikeren.

- Utenkelig at Lae ikke visste
Rune Gerhardsen mener Erling Lae selv må ta ansvar i saken.

- Det framkommer i avisene at Wiig Bryn har visst ting som ikke er blitt kommunisert videre, det er jo veldig alvorlig. I en så stor og viktig sak, med så stor symbolsk betydning, er det for meg utenkelig at en byrådsleder ikke har fulgt en sånn prosess tett, sier den tidligere byrådslederen.

Rune Gerhardsen har liten tillit til at Lae og finansbyråd Stian Berger Røsland (H) ikke var informert om utviklingen i milliardprosjektet.

- Det er utenkelig at det ikke har vært tett kontakt mellom ansvarlig byråd, finansbyråden og ansvarlig byrådsleder, sier Gerhardsen.

Visste ikke noe
Byrådsavdeling for finans og utvikling har det overordnede ansvaret for økonomisk og ressursmessig samordning i Oslo kommune. Berger Røsland gikk ut i pappapermisjon i juli, og viser til fungerende finansbyråd Merete Agerbak-Jensen. Han bekrefter likevel at han ikke ble informert om utviklingen, ut over månedlige rapporter, som ikke viste noen mulighet for overskridelse før i april i år.

MÅ HA VISST OM SPREKKEN: Rune Gerhardsen (Ap) mener Erling Lae må ha visst om budsjettsprekken i Holmenkollen. FOTO: SCANPIX
MÅ HA VISST OM SPREKKEN: Rune Gerhardsen (Ap) mener Erling Lae må ha visst om budsjettsprekken i Holmenkollen. FOTO: SCANPIX Vis mer

Aagerbak-Jensen mener det ikke er noe rart i at finansbyråden ikke er informert, selv om hun ikke kan svare på nøyaktig hva finansbyråden ble informert om før hun tiltrådde.

- Vi har den overordnede kontrollen, men alt går ikke gjennom finansbyråden. Vi har fulgt dette gjennom rapporteringen fra byråden,sier Aagerbak-Jensen til Dagbladet.no

Hun visste det ville komme en rapport, men så den heller ikke før mandag.

- Beskjed mandag
Opposisjonspartiene i bystyret meldte i går at de kommer til å be om en åpen høring i saken.

- Vi vil finne ut hva finansbyråden og byrådslederen har visst, og om det er riktig at de har vært stokk uvitende om budsjettsprekken siden det høsten 2008 ble klart at rammene ble økt til 1,2 mrd. Hvis det er riktig, da har de hørt mindre enn det jeg har hørt, sier Gerhardsen.

Arbeiderpartiet mener det nå er viktig at bystyret diskuterer hvorvidt det bør stilles mistillitsforslag mot byrådet, etter flere økonomirelaterte avganger.

Fraksjonsleder i samferdsels- og miljøkomiteen i Oslo, Rina Mariann Hansen, sier til Dagbladet at det ikke er nok å ofre Anette Wiig Bryn i denne saken.
- Dette er ikke en enkeltpersons ansvar. Prosjekter av denne størrelsen bør hele byrådet stå inne for. Dette har vært et prestisjeprosjekt for hele byen, sier Hansen.

- Har du tro på at Anette Wiig Bryn har styrt dette helt alene, uten at andre har vært med og hatt oppsyn?
- Det kan hun ikke ha gjort. Ikke minst må finansbyråden ha vært inne i dette, sier Hansen.

Vurderer mistillit
Hun sier bystyret nå må ta ansvar, og diskutere om det bør stilles mistillit mot byrådet.

- Bystyret vil diskutere hva vi mener om byrådet i denne saken, og om vi har tillit. Nå er det flere tilfeller av byråder har gått, og tatt støyten for hele byrådet. Nå må vi vite hva byrådet visste, og når de visste det, sier Hansen til Dagbladet.no

BYGGEKAOS: Arbeidet pågår i Holmenkollen, i en kamp mo å rekke prøve-VM i 2010. FOTO: SCANPIX
BYGGEKAOS: Arbeidet pågår i Holmenkollen, i en kamp mo å rekke prøve-VM i 2010. FOTO: SCANPIX Vis mer

Også Gerhardsen ser nødvendigheten av en skikkelig gjennomgang.

- Bystyret har et politisk ansvar som folkevalgte, i å få avdekket ansvarsforholdene i slike store saker.

• Verken konsulentselskapet Metier AS eller prosjektlederne i TerraMar vil kommentere saken, og henviser til byrådsleder Erling Lae og Fremskrittspartiets Jøran Kallmyr.