Lær av Danmark

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske Lynndie England ble i vår verdensberømt som fangemishandler i Irak. Særlig vakte bildet der soldaten England holder en naken irakisk fange i bånd, internasjonal avsky. Den spinkle fattigjenta fra West Virginia, som nå er gravid i sjuende måned, utførte avskyelige handlinger i Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad. Det gjorde også sju andre amerikanske soldater i hennes kompani. En av dem har sagt seg skyldig og fått ett års fengsel.

Lynndie Englands forsvarer sier at skylden må skyves oppover i systemet. Det er hennes overordnede helt opp til Pentagon som må bære ansvaret, er påstanden. Høringene som nå er i gang i Fort Bragg i North Carolina, kan føre til at England stilles for krigsrett, og maksimal strafferamme er 38 års fengsel. Englands sjefer helt opp til forsvarsminister Donald Rumsfeld har funnet sin syndebukk.

Den danske forsvarsministeren Søren Gade har, i motsetning til amerikanerne, vist en politisk besluttsomhet som har vært savnet siden fangemishandlingen i Irak ble avslørt. To danske etterretningsoffiserer i Irak er nylig anklaget for å ha nektet fangene vann og å ha latt dem ligge i smertefulle stillinger i lengre tid. Gade mener anklagene er så alvorlige at det kan sås tvil om militærledelsens dømmekraft. Derfor har han kalt ledelsen på fire offiserer hjem. Gade har i løpet av kort tid klart å plassere ansvaret for at fanger skal behandles humant og anstendig der det hører hjemme.

Den amerikanske regjeringen valgte å holde fangemishandlingen i Abu Ghraib hemmelig i månedsvis. Og forsvarsminister Donald Rumsfeld hadde knapt nok lest granskingsrapporten da amerikansk presse avslørte de groteske mishandlingene. I lys av forsvarsminister Gades reaksjon, blir den amerikanske maktarrogansen grell. Fangevoktere i USAs tjeneste i Irak, Afghanistan og på Guantanamo-basen synes å ha mottatt sine instrukser fra samme hold, særlig når det gjelder seksuell ydmykelse. Det er vanskelig å forstå at en stormakt som vil eksportere demokrati, nekter å innse hvor ansvaret må ligge.