- Lær av Sonja

Barnepsykolog Magne Raundalen skamroser Dronning Sonjas moderne syn på barneoppdragelse og oppfordrer statsministeren til å søke råd hos Dronningen. Også Norsk Lærerlags Helga Hjetland roser Dronningen som et godt forbilde som mor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette var herlig. Endelig noen som snakker om barneoppdragelse uten å komme med lange tirader om straff og grensesetting. Dronningen har et fullstendig oppdatert syn på oppdragelse og behandler barn som likeverdige. Hun ser på barn som utforskere som trenger forskningsveiledning, forklarer barnepsykolog Raundalen.

Diskusjon

I gårsdagens portrett av Dronning Sonja på NRK fortalte Dronningen hvor viktig det ikke er å overbeskytte barna, å la dem boltre seg og få skrubbsår på knærne. Dronningen poengterte også hvor viktig dialog, åpne diskusjoner og det å sette ord på følelser var i den kongelige oppdragelsen.

- Det er viktig å spørre: Hvorfor gråter du? Hva har skjedd? Kan du sette ord på det?, fortalte Dronning Sonja.

- Det er ikke opp til oss foreldre å si hva de skal gjøre. Det er ikke sånn nå lenger, sa hun. Både Kronprinsess Mette-Marit, Kong Harald og Kronprins Haakon vektla Dronningens evne til åpenhet og å diskutere seg fram til løsninger .

- Lær, Bondevik!

- Grensesetterne prøver jo alltid å lage tabloide oppskrifter på hvordan oppdra barn, mens Dronningen har forstått at tid og tålmodighet er det viktigste. Grensesetterne bjeffer jo rundt hele tiden og tror at jo mer de kontrollerer sine barn jo mer kontrollerte blir de, sier Magne Raundalen.

- Tror du Dronningens uttalelser om barneoppdragelse får stor betydning?

- Jeg tror det har veldig stor betydning av to årsaker: Fordi det er Dronningen som sier det, og fordi vi ser resultatene av hennes grunnsyn. Jeg synes at statsminister Kjell Magne Bondevik skulle søke råd hos Dronningen før han skal holde sin nyttårstale så vi slipper tiradene om grensesetting og kontroll. Hun var rett og slett befriende, sier Raundalen.

Selvstendige

Dronning Sonja fortalte at kongeparet har oppdratt barna til selvstendige tenkende mennesker som må stå til ansvar for egne handlinger o g valg. Lærerlagets Helga Hjetland berømmer henne for å gi barna ansvar og medbestemmelse.

- Mange foreldre i dag snakker til barna, ikke med dem. Derfor er det veldig positivt at Dronningen vektlegger kommunikasjon. Det kunne vært interessant å samtale med henne om barns oppvekstvilkår i Norge i dag. Hun er et godt eksempel for mange av oss. Hun tar seg tid. Og hun aksepterer og støtter de valgene de unge gjør når de er oppdratt til å tenke selv, sier Norsk Lærerlags Helga Hjetland.

<B>FÅR ROS:</B> Barnepsykolog Magne Raundalen tror dronning Sonjas syn på barneoppdragelse får stor betydning av to årsaker: - Fordi det er dronningen som sier det, og fordi vi ser resultatene av hennes grunnsyn, sier han. Dette bildet er tatt utenfor Skaugum i 1993.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer