Lær av svenskene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge burde ta lärdom fra Sverige og innföre de to definititionene, «vektere »og «ordningsvakt.»

I Sverige fungerer dette systemet meget bra, og hverdagskriminaliteten har minsket betrakteligt i lokalområder som har blitt påvirket av dette.

Ordningsvakt har i Sverige samme myndighet som polititjenestemenn i og pågripe personer som de mistenkter for kriminelle aktiviteter, utföre personkontroller i form av kroppsvisitering (for eksempel ved inngangen til et fotballstadion), ta promillelontroller i trafikken, utföre lettere spaningsarbeid, assistere politiet med for eksempel veisperringer ved större aktioner osv.

Dette letter meget for politiet, slik at de kan konsentrere större resurser rundt for eksempel en aktion, og samtidig ha området sikret.

De hjelper okså i bekjempelsen av hverdagskriminalitet, og öker trafikksikkerheten betraktelig.

Disse ordningsvaktene har särskildt utdannelse, og trenes ofte ved samme fasiliteter som lokalpolitiet, de lärer både juss og sikre pågripelsesprosedyrer. Videre kreves det lisens for å bli ordningsvakt.

Som kjent er all svensk politi og tollvesen beväpnet i det daglige, det er derimot ikke ordningsvaktene. De ordningsvakter som er beväpnet, har ytterligere särskilde utdannelser, og jobber for exempel som vakt ved innpaseringskontrollen til Rikspolisstyrelsen, Riksdagen (stortinget), Slottet mm.

I Sverige har man okså vektere, den svenske versjonen av vektere, er ikke så ulik den Norske. Vekterne patruljerer parkeringsplasser og garasjeannlegg, private boligområder mm. og ser etter tyver og taggere.Ser de noen, kontakter de politiet, og om nödvendigt, pågriper de tyven pga. ferske spor, og holder ham til politiet eller ordningsvakter ankommer stedet.

Da dette letter for politiet så til de grader, hindrer kriminalitet, samt sikrer at politiet kan fokusere kraftigere på de skikkelige skurkene, hvorfor ikke innføre dette også i lille Norge?