Lær av svenskene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge burde ta lärdom fra Sverige og innföre de to definititionene, «vektere »og «ordningsvakt.»

I Sverige fungerer dette systemet meget bra, og hverdagskriminaliteten har minsket betrakteligt i lokalområder som har blitt påvirket av dette.

Ordningsvakt har i Sverige samme myndighet som polititjenestemenn i og pågripe personer som de mistenkter for kriminelle aktiviteter, utföre personkontroller i form av kroppsvisitering (for eksempel ved inngangen til et fotballstadion), ta promillelontroller i trafikken, utföre lettere spaningsarbeid, assistere politiet med for eksempel veisperringer ved större aktioner osv.

Dette letter meget for politiet, slik at de kan konsentrere större resurser rundt for eksempel en aktion, og samtidig ha området sikret.

De hjelper okså i bekjempelsen av hverdagskriminalitet, og öker trafikksikkerheten betraktelig.

Disse ordningsvaktene har särskildt utdannelse, og trenes ofte ved samme fasiliteter som lokalpolitiet, de lärer både juss og sikre pågripelsesprosedyrer. Videre kreves det lisens for å bli ordningsvakt.

Som kjent er all svensk politi og tollvesen beväpnet i det daglige, det er derimot ikke ordningsvaktene. De ordningsvakter som er beväpnet, har ytterligere särskilde utdannelser, og jobber for exempel som vakt ved innpaseringskontrollen til Rikspolisstyrelsen, Riksdagen (stortinget), Slottet mm.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer