<strong>MORSMÅL:</strong> Den danske regjeringen gir nå kommunene klarsignal til å språkteste toåringer - og tvinge dem i barnehage. Illsutrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix.&nbsp;
MORSMÅL: Den danske regjeringen gir nå kommunene klarsignal til å språkteste toåringer - og tvinge dem i barnehage. Illsutrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix.  Vis mer

Danmark vil straffe innvandrerforeldre:

Lær barna dansk, ellers blir det trekk i barnetrygda

Språkprofessor mener den danske regjeringen bør gå lengre og teste ettåringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den danske regjeringen vil skjerpe kravene til språkopplæring for barn med foreldre av ikke dansk-språklig opphav.

Regjeringen gir nå danske kommuner klarsignal for å språkteste toåringer og pålegge foreldrene å sende dem i barnehage eller tilsvarende daginstitusjon dersom de henger etter i dansk språk.

Målet er at alle barn som er født i Danmark, skal ha 30 timers dagtilbud i uka i danskspråklige omgivelser.

Dersom foreldrene ikke vil sende fra seg toåringene i barnehage, åpner regjeringen nå for at de blir trukket i barnetrygd eller andre sosiale ytelser, skriver Jyllands-Posten.

- Vi har noen danske barn, som er danske statsborgere, men likevel henger etter fra start. Vi er nødt til å gripe inn og stille noen håndfaste krav for å sikre at integreringen blir bedre enn det vi har lykkes med så langt, sier fagstatsråden Ellen Trane Nørby til avisa.

16 prosent

Hun er barne,- undervisnings- og likestillingsminister i den konservative mindretallsregjeringen utgått av Venstre.

En kartlegging gjort av hennes eget departement, viser at 84 prosent av barn til ikke-vestlige foreldre går i barnehage - mot 88 prosent av barn med etnisk danske foreldre.

Fram til nå har danske myndigheter språktest ned til tre års alder. Foreldrene har fått tilbud om barnehageplass, men ikke krav om trekk i sosiale ytelser hvis de ikke bruker tilbudet.

Ettåringer neste ?

Flere danske skoleforskere roser regjeringens ny grep.

- Dette er nødvendig for å komme problemene med manglende språkkunnskaper til livs. Jeg kan tenke meg at tiltakene strammes ytterligere til slik at det blir obligatorisk med et dagtilbud for ettåringer, sier professor Niels Egelund på Institutt for pedagogikk og utdanning ved Aarhus Universitet.

De fleste partiene i Folketinget støtter prinsippet om skjerpet danskopplæring for barn.

Men Socialdemokratene og Socialistisk Folkeparti er skeptiske til å «straffe» foreldre med trekk i barnetrygd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer