Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lær grilling av en mester

Bjørn Tore Teigen og resten av det norske grillandslaget gikk av med seieren da de deltok i årets grill-VM i USA.

KONGEN PÅ GRILLEN: På denne monstergrillen ble svinenakken grillet av Bjørn Tore Teigen. Her er han sammen med kona og landslagskollega Anne Kathrine Teigen. 
Foto: Privat
KONGEN PÅ GRILLEN: På denne monstergrillen ble svinenakken grillet av Bjørn Tore Teigen. Her er han sammen med kona og landslagskollega Anne Kathrine Teigen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Da grill-VM ble arrangert i Memphis, var det 247 lag som deltok om den gjeveste prisen i «Peoples Choice»-konkurransen. Dette er arrangementet alle lagene deltar i, og hvor publikum bedømmer den beste svinenakken i en «blindtest».

Det var i denne konkurransen Bjørn Tore Teigen, og resten av det norske grillandslaget, gikk av med seieren. Etter å ha tatt med seg krydder fra Norge, langstekt svinenakken i 14 timer og brukt tre forskjellige vedtyper, kunne landslaget strekke armene i været og juble over seieren.

Forberedelser Lite overlates til tilfeldighetene når landslaget konkurrerer i USA. De har for eksempel med sine egne kryddermikser på flaske. Krydderblandinger som landslaget har eksperimentert seg fram til med metodisk arbeid.

- Vi møtes alle mann, og blander krydder ut i potetmos. Da klarer vi å skille smaken på blandingene, og vi rangerer de. Så plukker vi ut den beste miksen, sier den ferske verdensmesteren.

LANDSLAGET: Bak fra venstre: Craig Whitson, Johnny Krosby, Endre Gabrielsen, Nico Lundsgaard, Veronica Hågensen og Shannon Ford(vår mann/hjelper i USA). Front fra venstre: Espen Lynghaug, Bjørn Tore Teigen, Tomas Johansen, Anne Kathrine Teigen, Helle Mellenstrand. Foto: Espen Lynghaug
LANDSLAGET: Bak fra venstre: Craig Whitson, Johnny Krosby, Endre Gabrielsen, Nico Lundsgaard, Veronica Hågensen og Shannon Ford(vår mann/hjelper i USA). Front fra venstre: Espen Lynghaug, Bjørn Tore Teigen, Tomas Johansen, Anne Kathrine Teigen, Helle Mellenstrand. Foto: Espen Lynghaug Vis mer

Det første året landslaget deltok, hadde de tatt med seg ved fra Norge som de skulle bruke i grillen.

- En av dommerne lurte på om vi mente at amerikansk tre ikke var bra nok, men det var jo ikke tanken vår. Vi ville bare vise noe fra Norge.

Råvarer og monstergrill Bjørn Tore og grillgjengen har en rekke kjøtteksperter på laget, og alle har bakgrunn innenfor matlaging. Sammen med slaktere, som de har kontakt med i USA, kommer de noen dager før konkurransen for å plukke ut de beste råvarene.

Og nesten alt grilles på en syv meter lang, tre tonn tung, spesiallaget grill. En grill som koster over 220 000 dollar å lage, med innebygd TV og stereoanlegg.

dommen Alle bidragene blir testet av minimum 24 «dommere». Paneler på seks og seks personer bedømmer smaksprøver med nummerert kjøtt. Kjøttet skal bedømmes etter tre kriterier med en skala fra en til ti, med forskjellig vekting.

- De bedømmer utseende, hvor hvert poeng ganges med en. De bedømmer mørhet og hvor saftig det er, hvor hvert poeng ganges med ett og et halvt. Det viktigste de bedømmer er smak, hvor hvert poeng ganges med to, forklarer verdensmester Teigen.

Følge med i Dagbladets papirutgave! I hele sommer vil Bjørn Tore Teigen, og matprat.no, komme med tipsene som gjør deg til en verdensmester på grillen.

IKKE BRUK TRYKKBEHANDLET TRE: Dagens Grilltips: Putt en vedkubbe over flammen i gassgrillen for å få smokereffekten. Foto: Espen Lynghaug
IKKE BRUK TRYKKBEHANDLET TRE: Dagens Grilltips: Putt en vedkubbe over flammen i gassgrillen for å få smokereffekten. Foto: Espen Lynghaug Vis mer