Lær grilling av en mester

Bjørn Tore Teigen og resten av det norske grillandslaget gikk av med seieren da de deltok i årets grill-VM i USA.

KONGEN PÅ GRILLEN: På denne monstergrillen ble svinenakken grillet av Bjørn Tore Teigen. Her er han sammen med kona og landslagskollega Anne Kathrine Teigen. 
Foto: Privat
KONGEN PÅ GRILLEN: På denne monstergrillen ble svinenakken grillet av Bjørn Tore Teigen. Her er han sammen med kona og landslagskollega Anne Kathrine Teigen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):Da grill-VM ble arrangert i Memphis, var det 247 lag som deltok om den gjeveste prisen i «Peoples Choice»-konkurransen. Dette er arrangementet alle lagene deltar i, og hvor publikum bedømmer den beste svinenakken i en «blindtest».

Det var i denne konkurransen Bjørn Tore Teigen, og resten av det norske grillandslaget, gikk av med seieren. Etter å ha tatt med seg krydder fra Norge, langstekt svinenakken i 14 timer og brukt tre forskjellige vedtyper, kunne landslaget strekke armene i været og juble over seieren.

Forberedelser Lite overlates til tilfeldighetene når landslaget konkurrerer i USA. De har for eksempel med sine egne kryddermikser på flaske. Krydderblandinger som landslaget har eksperimentert seg fram til med metodisk arbeid.

- Vi møtes alle mann, og blander krydder ut i potetmos. Da klarer vi å skille smaken på blandingene, og vi rangerer de. Så plukker vi ut den beste miksen, sier den ferske verdensmesteren.

LANDSLAGET: Bak fra venstre: Craig Whitson, Johnny Krosby, Endre Gabrielsen, Nico Lundsgaard, Veronica Hågensen og Shannon Ford(vår mann/hjelper i USA). Front fra venstre: Espen Lynghaug, Bjørn Tore Teigen, Tomas Johansen, Anne Kathrine Teigen, Helle Mellenstrand. Foto: Espen Lynghaug
LANDSLAGET: Bak fra venstre: Craig Whitson, Johnny Krosby, Endre Gabrielsen, Nico Lundsgaard, Veronica Hågensen og Shannon Ford(vår mann/hjelper i USA). Front fra venstre: Espen Lynghaug, Bjørn Tore Teigen, Tomas Johansen, Anne Kathrine Teigen, Helle Mellenstrand. Foto: Espen Lynghaug Vis mer

Det første året landslaget deltok, hadde de tatt med seg ved fra Norge som de skulle bruke i grillen.

- En av dommerne lurte på om vi mente at amerikansk tre ikke var bra nok, men det var jo ikke tanken vår. Vi ville bare vise noe fra Norge.

Råvarer og monstergrill Bjørn Tore og grillgjengen har en rekke kjøtteksperter på laget, og alle har bakgrunn innenfor matlaging. Sammen med slaktere, som de har kontakt med i USA, kommer de noen dager før konkurransen for å plukke ut de beste råvarene.

Og nesten alt grilles på en syv meter lang, tre tonn tung, spesiallaget grill. En grill som koster over 220 000 dollar å lage, med innebygd TV og stereoanlegg.

dommen Alle bidragene blir testet av minimum 24 «dommere». Paneler på seks og seks personer bedømmer smaksprøver med nummerert kjøtt. Kjøttet skal bedømmes etter tre kriterier med en skala fra en til ti, med forskjellig vekting.

Svinenakke - Kjøttet som vant VM

Ikke alle har 14 timer til rådighet, og en grillsmoker med ved fra et kirsebærtre. Men her er en forenklet versjon av kjøttet som gikk til topps i grill-VM.

Mengde: 8—10 porsjoner.
Grillmetode: Indirekte i en Smokergrill(se dagens grilltips).
Temperatur: Lav (helst mellom 110—130 grader celcius).
Forberedelsestid: 10 minutter.
Grilltid: 3—4 timer avhengig av temperaturen i grillen.

Dette trenger du

1 hel svinenakke uten bein sennep (bruk dijon-sennep eller en amerikansk sennep, for eksempel French´s)
1—2 ss rub (krydderblanding, se oppskriften under)

Fremgangsmåte

1. Dekk kjøttet med et tynt lag sennep en halv time før det skal på grillen. Dryss deretter over et tynt lag rub.
2. Legg svinenakken på den kalde delen av grillen, sett i et steketermometer, og ta ned lokket.
3. Pakk kjøttet inn i aluminiumsfolie når det har gått 2—3 timer. Pakk folien tett rundt steketermometeret. Legg kjøttet tilbake på den kalde sonen, ta ned lokket, og fortsett grillingen. Ta også bort rester av ved eller røkflisen.
4. Ta svinenakken ut av grillen når kjernetemperaturen er 78 grader celsius. La kjøttet hvile (i folien) i 15 minutter før det skjæres opp.

RUB

2 ss salt, 2 ss kvernet svart pepper, 2 ss malt paprika, 2 ss brunt sukker, 1/2 ss sennepspulver, 1/2 ss hvitløkpulver, 1/2 ss løkpulver, 1/4 ss chilipulver, 1/4 ts kajennepepper.

Bland sammen alle ingrediensene. Kjør den ferdige blandingen i en krydderkvern for å få en fin, jevn konsistens.

- De bedømmer utseende, hvor hvert poeng ganges med en. De bedømmer mørhet og hvor saftig det er, hvor hvert poeng ganges med ett og et halvt. Det viktigste de bedømmer er smak, hvor hvert poeng ganges med to, forklarer verdensmester Teigen.

Følge med i Dagbladets papirutgave! I hele sommer vil Bjørn Tore Teigen, og matprat.no, komme med tipsene som gjør deg til en verdensmester på grillen.

GRILLTIPSET

For å få smoker effekt på grillen din kan du legge en vedkubbe (helst hard ved som for eksempel Eik) rett over brenneren som er på gassgrillen. Eller du kan legge den nede i kullet om du har kullgrill. Det kan lønne seg å legge aluminiumsfolie over den største åpningen i en gassgrill for å holde røyken inne.
IKKE BRUK TRYKKBEHANDLET TRE: Dagens Grilltips: Putt en vedkubbe over flammen i gassgrillen for å få smokereffekten. Foto: Espen Lynghaug
IKKE BRUK TRYKKBEHANDLET TRE: Dagens Grilltips: Putt en vedkubbe over flammen i gassgrillen for å få smokereffekten. Foto: Espen Lynghaug Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer