- Lær norsk og pass barna

Formann Einar Lonstad (53) i Oslo Frp er nominert som byrådslederkandidat og listetopp foran kommunevalget neste år. Han lover at Oslo-valget skal bli en politisk omkamp om innvandring, integrering og ungdomskriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møter Lonstad etter et flere timer langt budsjettmøte i bydelsstyret i Furuset. Han er svært godt fornøyd med at han etter årsmøtet i februar kan bytte plass med varaordfører Svenn Kristiansen på toppen av Oslo Frp's valgliste.

- At Carl I. Hagen ville at Svenn fortsatt skulle være listetopp, tar jeg til etterretning, sier Lonstad.

Han mener evnen til å lytte til grasrota er en av hans sterkeste sider. Og Lonstad er ikke i tvil om hva som vil prege Oslo-valgkampen neste år:

- Problemene med innvandringen i Oslo har blitt større, flere og har utviklet seg klart negativt siden valget i 1995. Innvandringsspørsmål vil helt klart bli en av de viktigste sakene i valgkampen neste år. Nå med en mye større fokusering på barne- og ungdomskriminalitet, sier Lonstad.

- I 1995 mente du at innvandrere med norsk statsborgerskap bare burde få to barn og gikk inn for tvungen prevensjonsundervisning. Står du fortsatt på det kravet?
- Det der har jeg fått kjeft for. Det spørsmålet vil jeg ikke si noe om nå.

- Du har også stilt krav om at innvandrere må lære norsk for å få sosialhjelp?
- Vi må stille krav til innvandrere. Her på Furuset, hvor rundt 20 prosent av innbyggerne er fremmedkulturelle, har vi startet et prosjekt hvor de må jobbe for trygden. Enten ved å lære språket, ta utdanning eller med et passende arbeid. Skulker de unna, blir det trekk i ledighetstrygden. Det er et bra opplegg, sier Lonstad.

Han mener fokus nå må rettes mot foreldrene og ikke minst mot mødrene i innvandrerfamilier.

- Vi har brukt enormt med penger på integrering. Samtidig er det uro, misnøye og problemer i skolen knyttet til barn og unge fra innvandrerfamilier. Nå må foreldrene lære norsk og ta ansvar for egne barn, sier Lonstad.