- Lær opp foreldrene

Hvis flere foreldre hatt fått bedre opplæring og råd ville langt færre barn blitt fjernet unødvendig fra hjemmene sine, mener ekspert.

FORESLÅR NYE METODER: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch. Foto: Linus Meyer
FORESLÅR NYE METODER: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch. Foto: Linus MeyerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noen timer før øverste ansvarlig for landets barnevern, Audun Lysbakken (SV), mandag gikk av som barne- og likestillingsminister, kom Helsetilsynet med knusende refs av barnevernet.

Det skjedde samme dag som advokat Arne Seland og flere eksperter gikk ut i Dagbladet og kritiserte barnevernets økte bruk av hastetvangsvedtak, hvor barn blir fjernet nærmest over natta, i noen tilfeller selv etter at familien har vært i kontakt med det offentlige i tre år. 

- Skadelig Professor Willy-Tore Mørch, som er ekspert på barn- og unges pykiske helse, mener barnevernet for ofte bruker for «puslete» virkemidler og at de trenger nye metoder.

- Det er kvaliteten på samspillet mellom foreldre og barn som er det avgjørende. Hvis det er skadelig for barna, så kan man ikke unngå å flytte barna ut av familien. Men det er mulig å gjøre en del for å forbedre situasjonen, blant annet ved opplæring og veiledning av foreldre, sier Mørch, som var en del av et ekspertutvalg som tidligere i år leverte en utredning om barns beskyttelse og det biologiske prinsipp i barnevernet.

- Vi ønsker blant annet at fylkesnemdene skal kunne pålegge foreldreveiledningstiltak. 

Nye metoder Mørch og utvalget mener barnevernet også må få tilgang til metoder de ikke har i dag, blant annet det de kaller omsorgsendrende- og motivasjonstiltak. Eksempler på dette er eksisterende programmer som såkalt «Parent Management Training» (PMTO), «De utrolige årene» (DUÅ) og «funksjonell familieterapi» (FFT).

KRITISK: Advokat Arne Seland. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
KRITISK: Advokat Arne Seland. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

FrP mener barnevernet må forbedre dagens metodebruk og begynne å bruke nye metoder.

- Når barnevernet gjør hastevedtak, så må en også se på hvilke tiltak de har prøvd i familien først og hvorfor det ikke har virket, sier Solveig Horne, som er 1. nestleder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

- Altfor mange opplever at tiltakene som tilbys ikke er bedre enn det de hadde fra før, mange barn opplever å miste kontakten med hele den nære familien og altfor mange saker blir overprøvd i rettsystemet, sier Horne, som sier FrP vil foreslå et rettssikkerhetsutvalg for barnevernsbarn.

Lovbrudd Helsetilsynet fant lovbrudd eller forbedringsområder knyttet til evaluering av hjelpetiltak i 40 kommunene av de 44 som ble undersøkt. Helsetilsynet fant også at det var store mangler ved undersøkelsene som ble gjort i kommunene og at det i flere tilfeller var mangelfull planlegging og gjennomføring.

Helsedirektør Lars E. Hanssen er skuffet over situasjonen.

- Det at vi ikke klarer å ta hånd om barna våre, er en av de største svakhetene ved velferdssamfunnet. Det største sviket mot barna er at det er folk som ser dem, men så får de ikke den oppfølgingen som er nødvendig, sa Hanssen da han la fram rapporten mandag.

BEKYMRET: Solveig Horne (Frp).  Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet
BEKYMRET: Solveig Horne (Frp). Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet Vis mer
REFSER: Direktør i Statens Helsetilsyn Lars E. Hanssen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
REFSER: Direktør i Statens Helsetilsyn Lars E. Hanssen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer