- Lær opp foreldrene

Hvis flere foreldre hatt fått bedre opplæring og råd ville langt færre barn blitt fjernet unødvendig fra hjemmene sine, mener ekspert.

FORESLÅR NYE METODER: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch. Foto: Linus Meyer
FORESLÅR NYE METODER: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch. Foto: Linus Meyer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Noen timer før øverste ansvarlig for landets barnevern, Audun Lysbakken (SV), mandag gikk av som barne- og likestillingsminister, kom Helsetilsynet med knusende refs av barnevernet.

Det skjedde samme dag som advokat Arne Seland og flere eksperter gikk ut i Dagbladet og kritiserte barnevernets økte bruk av hastetvangsvedtak, hvor barn blir fjernet nærmest over natta, i noen tilfeller selv etter at familien har vært i kontakt med det offentlige i tre år. 

- Skadelig Professor Willy-Tore Mørch, som er ekspert på barn- og unges pykiske helse, mener barnevernet for ofte bruker for «puslete» virkemidler og at de trenger nye metoder.

- Det er kvaliteten på samspillet mellom foreldre og barn som er det avgjørende. Hvis det er skadelig for barna, så kan man ikke unngå å flytte barna ut av familien. Men det er mulig å gjøre en del for å forbedre situasjonen, blant annet ved opplæring og veiledning av foreldre, sier Mørch, som var en del av et ekspertutvalg som tidligere i år leverte en utredning om barns beskyttelse og det biologiske prinsipp i barnevernet.- Vi ønsker blant annet at fylkesnemdene skal kunne pålegge foreldreveiledningstiltak. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer