Lærdom fra Tsjernobyl

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I morgen er det 15 år siden det brøt ut brann i reaktor fire i kjernekraftverket ved Tsjernobyl i daværende Sovjetunionen. Den eksplosjonsartete brannen sendte radioaktive skyer langt ut over Sovjetunionens territorium og spredte radioaktiv forurensing som vi ennå i dag lider under. I Ukraina er flere tusen mennesker døde eller blitt kronisk syke som direkte følge av ulykken. I Norge må fortsatt sauer og reinsdyr ftres ned før slakt, og man regner med at omkring 400 mennesker vil dø i Norge i løpet av 50 år, som direkte følge av strålingen.
  • Tsjernobyl-ulykken er den største og alvorligste ulykke som har skjedd ved noe atomkraftverk, og den har hatt virkninger langt utover å spre død og radioaktiv forurensing. Ulykken skjedde nettopp da generalsekretær Mikhail Gorbatsjov hadde innledet sin glasnostpolitikk i Sovjetunionen. Likevel benektet myndighetene først at det hadde skjedd noe som helst, og det tok nesten 14 dager før Gorbatsjov uttalte seg offentlig og innrømmet katastrofen.
  • Selv i vårt eget land, der man tilsynelatende ikke hadde behov for å innføre noen åpenhet i offentligheten, var reaksjonene i første omgang uklare og utydelige. Man registrerte nok det radioaktive nedfallet lenge før Gorbatsjovs tale, men avviste i første omgang at strålingen representerte noen fare. Snart ble det også avslørt at det manglet så vel måleinstrumenter som beredskapsplan.
  • I Sovjetunionen ble Tsjernobyl-ulykken den første prøvesteinen for åpen informasjon. Både folk og myndigheter lærte nok noe av den. Hvor langt det likevel er igjen til normal åpenhet, viste imidlertid havariet av ubåten «Kursk» i fjor. President Putin valgte også å forholde seg taus i mange dager.
  • I Norge ble ulykken en alvorlig vekker for Statens strålevern, men vi skal være klar over at vi fortsatt er svært sårbare overfor tilsvarende ulykker i et nærområde. Tsjernobyl-kraftverket ble stengt og tildekket i desember i fjor, men det finnes andre kraftverk - og den lærdommen vi kan trekke av ulykken, er at åpenhet og informasjon er like viktig som maksimale sikkerhets- og beredskapstiltak.