- Lærer av andres drap

De mange familiedrapene kan forklares med at personer i krise lærer av andre tragedier, tror voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil ikke kalle det en smitteeffekt, men en læringseffekt. Det dreier seg om hvordan enkelte kan takle kriser, sier Ragnhild Bjørnebekk.

Hun er voldsforsker fra Politihøgskolen og for tida tilknyttet Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo. Til høsten gir hun ut ei bok som ser på forklaringer på vold.

Trykkoker

- Vi ser iblant at folk som er ustabile og i dyp krise fungerer som en trykkoker, der sterk sjalusi eller andre kriser har fått dem til å «eksplodere» og fullstendig miste kontrollen. De kan få bilder i hodet på hvordan krisen kan løses. De kan ha lært hvordan dette skal gjøres, og gjøre noe som kan ligge høyt i bevisstheten. Dette kan være hentet fra for eksempel film eller fjernsyn, sier Bjørnebekk.

Hun er sjokkert over de mange familiedrapene den siste tida, og utelukker ikke at gjerningspersonene kan ha «lært» av hverandre.

Dype kriser

- I mine studier snakket jeg blant annet med en ungdom i dyp, akutt krise. Han tok noen gisler for å løse krisen. Han hadde sett flere gisselsituasjoner på Dagsrevyen, og så på dette som en løsning. Det har ikke med medier å gjøre, men med evnen til å møte kriser. Men det kan også sammenliknes med selvmord, og om hva som kommer opp i bevisstheten når man skal takle kriser, fortsetter Bjørnebekk.

Hun sier at dette både kan skje i akutte kriser og der drapene har vært planlagt over tid.

Gjerningspersonene bruker som regel det våpenet han eller hun har tilgjengelig.

- Det virker som om dette skjer oftere nå. Det er et nytt fenomen. Vi har tidligere hatt enkelttilfeller der folk har gått berserk, men det vi har sett i det siste har vært rene massakrer. Vi kjenner dette godt fra USA. Men de siste åra har vi sett flere av denne typen massedrap i Norge, sier voldsforskeren.

Smitteeffekt

Professor i psykiatri Nils Retterstøl sier at familietragedier kan ha ulike årsaker. Også han tror at de mange familiedrapene de siste åra kan ha hatt en viss smitteeffekt.

- Personer på grensen til en krisesituasjon kan få stimulus fra andre, akkurat som ved selvmord. Det virker som det er blitt mer av dette. Derfor vil jeg anbefale at man omtaler slike saker med en viss varsomhet.

LÆRER: Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk tror personer i krise lærer av andre tragedier.