- Lærer av andres drap

De mange familiedrapene kan forklares med at personer i krise lærer av andre tragedier, tror voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg vil ikke kalle det en smitteeffekt, men en læringseffekt. Det dreier seg om hvordan enkelte kan takle kriser, sier Ragnhild Bjørnebekk.

Hun er voldsforsker fra Politihøgskolen og for tida tilknyttet Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo. Til høsten gir hun ut ei bok som ser på forklaringer på vold.

Trykkoker

- Vi ser iblant at folk som er ustabile og i dyp krise fungerer som en trykkoker, der sterk sjalusi eller andre kriser har fått dem til å «eksplodere» og fullstendig miste kontrollen. De kan få bilder i hodet på hvordan krisen kan løses. De kan ha lært hvordan dette skal gjøres, og gjøre noe som kan ligge høyt i bevisstheten. Dette kan være hentet fra for eksempel film eller fjernsyn, sier Bjørnebekk.

Hun er sjokkert over de mange familiedrapene den siste tida, og utelukker ikke at gjerningspersonene kan ha «lært» av hverandre.

Dype kriser

- I mine studier snakket jeg blant annet med en ungdom i dyp, akutt krise. Han tok noen gisler for å løse krisen. Han hadde sett flere gisselsituasjoner på Dagsrevyen, og så på dette som en løsning. Det har ikke med medier å gjøre, men med evnen til å møte kriser. Men det kan også sammenliknes med selvmord, og om hva som kommer opp i bevisstheten når man skal takle kriser, fortsetter Bjørnebekk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer