Lærer dømt for sex med elev - fikk ny jobb selv om rektor visste om dommen

- Jeg var veldig i tvil om hva jeg skulle gjøre, sier rektor og nåværende arbeidsgiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I juni i 2008 ble en lærer på Østlandet dømt for å skaffe seg seksuell omgang med en elev, ved misbruk av sin stilling.

Den middelaldrende læreren tilsto forholdet. Han måtte sone tre måneder i fengsel, og i tillegg ble han dømt til å betale fornærmede en erstatning på 35 000 kroner, viser dommen som Dagbladet har fått innsyn i.

Like etter ble han ansatt som lærer ved en annen skole, på tross av at rektor visste om dommen. Her jobber han fortsatt.

Over seksuell lavalder - Vi ber alle vi ansetter om politiattest, så jeg vet at han har en dom på seg. Da søknaden kom inn, var jeg veldig i tvil om hva jeg skulle gjøre. Så jeg satte kommuneadvokaten og en lokal jurist på saken, sier rektor ved skolen til Dagbladet.

- De konkluderte med at han ikke er fradømt å jobbe i skolen.

Årsaken til at juristene mener det ikke foreligger noe juridisk forbud mot å ansette læreren, er trolig at fornærmede i saken var 17 år og dermed over den seksuelle lavalder.

- Trygg på saken - Synes du ikke uansett det er problematisk at en av deres lærere er dømt for misbruk av sin stilling?

- Jeg tar jo selvfølgelig forholdsregler i forhold til dette og hva slags oppgaver han får og så videre. Men i forhold til det med å jobbe i skolen, for det var det jeg var i tvil om, ba jeg om å få en redegjørelse. Og juristene konkluderte altså med at han ikke var fradømt å jobbe i skolen, sier rektoren.

Ifølge rektor, har læreren også gjort en svært god jobb siden han ble ansatt.

- Men jeg hadde aldri ansatt ham om jeg hadde fått noen klare signaler om noe annet. I og med at vi prøvde ut saken i to instanser, føler meg veldig trygg på saken. Jeg ville være på den sikre siken, sier han.

- Uegnet Advokat Tord Jordet, som er bistandsadvokat i den pågående lærerovergrepssaken i Oslo tingrett, mener skolen burde ha foretatt en selvstendig vurdering av hvorvidt vedkommende var egnet til å jobbe med barn, selv om det ikke forelå et lovpålagt forbud mot ansettelse.

- At vedkommende nylig var dømt for seksuell omgang med en elev under myndighetsalder, gjennom misbruk av sin stilling, burde etter min mening åpenbart ført til at vedkommende burde vurderes som uegnet til å være lærer, sier han.

Læreren som står tiltalt i Oslo tingrett, erkjente i 2001 å ha tatt nakenbilder av en elev på en skole hvor han da var vaktmester. Han ble avskjediget, men ikke tiltalt. Like etter fikk han jobb som lærer ved en annen skole. Ifølge tiltalen, har han forgrepet seg på ytterligere seks elever over en periode på ti år etter dette.

Søker eksperthjelp Denne saken er bare én av åtte overgrepssaker i skolen, som har vært behandlet av politi eller påtalemyndighet de siste to åra. Minst 20 barn og unge er ofre.

- UEGNET: Bistandsadvokat Tord Jordet mener skolen bør ta selvstendige vurderinger når de ansetter lærere, ikke bare ta hensyn til lovpålagte forbud.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
- UEGNET: Bistandsadvokat Tord Jordet mener skolen bør ta selvstendige vurderinger når de ansetter lærere, ikke bare ta hensyn til lovpålagte forbud. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

Ingen etater, departementer eller sentrale institusjoner har imidlertid noen oversikt over omfanget av sexovergrep i norsk skole, har Dagbladet tidligere avdekket.

Etter en rekke reportasjer i Dagbladet, søker utdanningsminister Kristin Halvorsen nå eksperthjelp for å styrke overgrepstiltak i skolen - etter at hun først uttalte at dette er en sak for politi og påtalemyndighet.

Marianne Hagen, seksjonsleder i Redd Barnas norgesprogram, sier på generelt grunnlag at de er opptatt av at systemet med politiattester fungerer.

Dagbladet har vært i kontakt med læreren som ble dømt for misbruk av sin stilling. Han ønsker ikke å la seg intervjue om saken. Det gjør heller ikke hans tidligere forsvarer.

STYRKER TILTAKENE: 
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen søker eksterthjelp for å styrke overgrepstiltakene i skolen.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
STYRKER TILTAKENE: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen søker eksterthjelp for å styrke overgrepstiltakene i skolen. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer