Lærer drapsdømte kampsport

SKIEN (Dagbladet): De er dømt for vold og drap. I Skien fengsel får fangene opplæring i kampsport på fritida. Drapsdømte Gamal Hosein er med på den omstridte treningen som har skapt frykt blant ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er helt uhørt. Mange av oss som jobber her føler at det går på sikkerheten løs. I en viss situasjon kan de bruke kunnskapene de har tilegnet seg mot oss - og hva når de kommer ut igjen etter endt soning? sier en av fengselsbetjentene i Skien fengsel til Dagbladet.

Av sikkerhetsgrunner vil han være anonym. Sammen med flere kolleger reagerte han kraftig da kampsporttreningen ble startet i høst. De frykter at fangene kan bli farlige.

Hosein med

På informert hold får Dagbladet opplyst at Gamal Hosein er en av dem som deltar i nanbudo-treningen. Han ble i Skien og Porsgrunn tingrett i juni dømt til fengsel i ti år for å ha kvalt og drept kona si, Gry Hosein. Han har anket dommen som skal opp til ny behandling i januar. Han har også tidligere vist interesse for kampsport. Det kom fram under rettssaken.

Nå får han det gratis - i fengselet.

Etisk dilemma

- Dette er helt ukjent for meg. Kamsporttrening er et klart etisk dilemma. Jeg vil ta dette opp med ledelsen i fengselet, sier direktør i Kriminialomsorgen region Sør, Bjørn Krogsrud, i en kommentar til Dagbladet.

Han ante ingenting om treningen før han ble forelagt saken av Dagbladet i går ettermiddag.

Tidligere i høst hadde han en diskusjon med fengselet om fangenes bruk av styrketrening. Flere er kritiske til at innsatte skal pumpe vekter og få kjempemuskler de kan bruke på feil måte både inne i fengselet og utenfor.

- Vi aksepterer slik trening brukt på riktig måte, sier Krogsrud.

Kampsporttreningen kom som en nyhet for ham.

Forbudt

Tidligere fengselsdirektør i Bergen, Per Sigurd Våge, har engasjert seg sterkt i fangenes fritidsaktiviteter gjennom en årrekke. Nå er han direktør i Kriminialomsorgen region Vest.

- Kampsport er ikke aktuelt for våre innsatte. Det ville være helt fjernt å gi tillatelse til slikt, sier Våge til Dagbladet.

Han opplyser at han har flere eksempler der fanger tidligere har trent seg opp i fengselet med kroppsbygging og brukt kreftene til voldshandlinger etter at de har sluppet fri. Det har ført til at en i Bergen byttet ut det kraftige vektløfterutstyret med klatrevegger og lettere treningsvekter.

Opplæring i kampsport mener Våge er helt uakseptabelt.

- Uhørt

Lege og voldsforsker Ida Hydle ved Høgskolen i Agder stiller seg undrende til at det skjer trening i kampsport bak murene.

- Det finnes helt andre og bedre veier å gå for å hjelpe de innsatte til rehabilitering for å komme ut i jobb og få et nytt privatliv, sier Hydle til Dagbladet. Hun avviser at opplæring i kampsport er voldsforebyggende.

Selvforsvar?

Fangene i Skien får opplæring i kampsporten nanbudo. Det er både en mental trening og forsvarsteknikk, men kan gi «Rambo-typer» nyttig kampteknikk.

Etter det Dagbladet forstår deltar 10- 15 innsatte i treningen.

Medieansvarlig i fengselet, Runar Staulen, bekrefter at det har vært en diskusjon blant fangevokterne før nanbudo-treningen startet.

- Vi skal ikke drive treningen så langt at det blir en kampsport, hevder Staulen.

En av fengselsbetjentene sier til Dagbladet:

- Det nytter ikke å si at kamptreningen er beregnet på forsvar. Lærer man det ene, kan man også bruke det motsatt. I fengselet sitter folk som ikke har hatt kontroll over seg selv. At de skal læres kampteknikk her, er uhørt. Det burde alle skjønne!

STRID: Bak murene i Skien fengsel får fangene trene kampsport. Treningen vekker oppsikt. Drapsdømte Gamal Hosein er, etter det Dagbladet får opplyst, en av dem som er med på den omstridte treningen.
<B>I KAMP:</B> Her demonstrerer Hanne Lill Sørø hvordan hun kan forsvare seg mor en motstander.