Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lærer lamme rotter å gå igjen

Uten å motta signaler fra hjernen.

TRENER LAMME ROTTER Å TIL Å LÆRE Å GÅ:  Forskerteamet, med utgangspunkt i Los Angeles, har klart å få lamme rotter til å gjenskape gange. Foto: SCANPIXAFP PHOTO
TRENER LAMME ROTTER Å TIL Å LÆRE Å GÅ: Forskerteamet, med utgangspunkt i Los Angeles, har klart å få lamme rotter til å gjenskape gange. Foto: SCANPIXAFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Forskere mener de har klart å få rotter som har vært lammet etter ryggmargsskader til å gå igjen, melder Health Day News og Yahoo News.

Ved ryggmargsskader er ofte problemet at signalene fra hjernen til deler av kroppen bli kuttet av, det kan føre til at man blir lam. Forskerne melder nå at de har klart å få rottene på beina uten å reparere selve ryggmargsskaden.

Medisin og elektrisk stimulans
Forskere har tidligere hatt begrenset suksess med å forsøke å reparere nervebanene som gir signaler fra hjernen ut til kroppen.

I dette nye forsøket brukte forskerne en kombinasjon av medisiner og elektrisk stimulans av ryggmargen og såkalt «Locomotor training» - en behandlingsmetode som forsøker å lære kroppen å huske gå igjen. Pasienten blir satt i bevegelse ved at kroppen delvis henges over en tredemølle, og man tvinger bena til å gå, enten manuelt eller i en robot.

- Studien demonstrerer at den nedre ryggmargen selv kan gi signaler som gjør at man kan bevege og bære sin egen vekt, sier professor V. Reggie Edgerton ved University of California i Los Angeles.

Han la fram sine konklusjoner i forskertidsskriftet Nature Neruoscience i går. Dette skal være første gang forskere har klart å gjenskape gange som gjør rottene i stand til å bære sin egen vekt etter ryggmargsskade.

- Det som er veldig spennende med dette er at det for første gang faktisk er vist at de kan få disse rottene til å gå normalt, helt uten signaler fra hjernen, sier Susan Howley, visepresident for forskning ved Christopher & Dana Reeve-stiftelsen.

Rotter på tredemølle
I studien fikk rottene medisinen quipazine og ble plassert på en saktegående tredemølle. Forskerne brukte så epidural for å kunne gi elektriske stimuli til ryggmargen. Effekten var at rottene begynte å gå igjen, både forover, til siden og baklengs.

De begynte til og med å løpe.

Siden hjernen fremdeles ikke kunne gi signaler for å fortelle hvor de skulle gå, kunne de bare gå mens de var koplet opp mot elektrisk stimulering til ryggen og festet til tredemøllen.

Tidligere studier har vist at nervekretsene i ryggmargen kan generere rytmisk aktivitet som kan gi signaler til musklene om å gå, sier forskerne.

De mener at med riktig input kan nervene lære å gå basert på input fra sensorer. Helt uten signaler fra hjernen.

Bedrer lungefunksjon
Motorisk trening hjelper også mennesker med lammelser på flere måter. De får bedre pust, blodsukkernivå og bedre sirkulasjon i den delen av kroppen som er lammet.

Trening med denne teknikken på mennesker har også vist at de kan bli i stand til å bevege seg fra senga til rullestolen, og fra bilen til rullestolen, forteller Howley.

Men det er fremdeles langt fram før de vet om mennesker med lammelser faktisk kan få samme utvikling som rottene i eksperimentet.

- Det er flere år til vi kan ta denne teknikken i bruk på mennesker, sier professor Gregoire Courtine ved Universitetet i Zurich. Han er en av forskerne bak eksperimentet. De utvikler nå en liten innretning som de håper de kan begynne å teste ut på mennesker i løpet av tre til fire år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling