Lærer låste morderen inne

ERFURT (Dagbladet): Robert «Steini» Steinhäuser (19) henrettet sine ofre med hodeskudd. Hans mål var åpenbart å ta livet av samtlige 53 lærere. Historielærer Rainer Heise hindret en enda større tragedie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Skyt meg. Men se meg i ansiktet når du gjør det,» sa Heise da han sto overfor desperadoen med pistolen hevet til skudd.

«Nei, herr Heise, det holder for i dag,» svarte 19-åringen, og rev av seg den svarte skimaska og slengte fra seg Glock-pistolen av kaliber 9 millimeter.

Løp for livet

Ett døgn etter massakren forteller den uredde læreren i 50-åra hvordan han reagerte da han hørte de første skuddene i skolebygningen.

- Noen ropte at det lå en som var drept i skolens sekretariat. Min første tanke var å få flest mulig av elevene ut av bygningen så fort som mulig. De løp for livet. Deretter gikk jeg opp i andre etasje. Der så jeg en svartkledd skygge med en like svart maske over ansiktet, som en Ninja-figur.

Heise forteller at han søkte tilflukt i et lagerrom, men lot døra stå på gløtt. Morderen kom mot ham, rev opp døra.

- «Jeg tar deg, også,» truet han og skjøt i lufta.

Deretter bannet 19-åringen over at magasinet var tomt og at han måtte lade om. Morderen lettet på maska.

Låst inne

«Robert, det er deg,» utbrøt Heise, da han gjenkjente eleven som ble utvist for to måneder siden fordi han hadde levert falske sykemeldinger. Og som denne formiddagen hadde rukket å myrde 13 lærere, to elever og en politimann.

Deretter greide våpenløse Heise å sette morderen ut av spill med sin oppfordring til 19-åring om å skyte. Etter at den overrumplede morderen hadde avslørt sin identitet, sa Heise:

«Du kan ikke bare forsvinne. Vi må snakke sammen.»

Heise åpnet døra til et tomt klasserom. Steinhäuser plukket opp igjen pistolen.

- Da Steinhäuser sto i døråpningen, dyttet jeg ham inn i rommet. Han mistet balansen et øyeblikk. Jeg vred om nøkkelen, før jeg sprang ned i sekretariatet, forteller Heise.

Snaue to timer seinere skjøt Robert Steinhäuser seg selv.

Lagret skudd på do

Politisjef Rainer Grube i Erfurt forteller til Dagbladet at det etter massakren ble funnet 500 skudd som drapsmannen hadde lagret på et toalett. Han avfyrte til sammen 52 skudd, alle med pistolen. Han var også utstyrt med pumpehagle. Den brukte han ikke.

- Også hjemme hos ham ble det funnet store mengder ammunisjon, pluss videoer og dataspill der vold og våpenbruk var hovedingrediensene, forteller politisjefen.

Morderen hadde også mye musikk med det amerikanske bandet Slipknot, som bruker nazi-liknende armbind.

Politisjef Grube nøler ikke med å karakterisere drapene som rene henrettelser. De fleste av ofrene var truffet i hodet.

- Han gikk åpenbart bevisst etter lærerne. I ett tilfelle åpnet han døra til et klasserom der læreren hadde gått. Da løsnet han ingen skudd.

Våpenklubber

Robert Steinhäuser hadde åpenbart planlagt udåden i lang tid. Da han ble satt ned et klassetrinn for to år siden, meldte han seg inn i et skytterlag som var en underavdeling av Erfurt-politiets sportsklubb.

Slik fikk han våpenlisens og adgang til å kjøpe ubegrensede mengder ammunisjon.

Massemorderen beskrives som en ungdom som storkjeftet forsøkte å holde seg i forgrunnen. Han var godt likt, men hadde få venner.

- Det halvannet året han gikk i min klasse, holdt han seg mest for seg selv eller vanket sammen med tidligere klassekamerater, sier Marco (19).

LÆRER: Rainer Heise.
MORDER: Robert Steinhäuser.