Lærer lovte alle studentene toppkarakter før eksamen

Den danske universitetslæreren ga hele klassen toppkarakter. Fikk sparken.

AALBORG: En lærer på Aalborg Universitet ville at studentene skulle lære istedet for å stresse med karakterer. Foto: Aalborg Universitet
AALBORG: En lærer på Aalborg Universitet ville at studentene skulle lære istedet for å stresse med karakterer. Foto: Aalborg UniversitetVis mer

De fleste studenter ønsker seg nok toppkarakterer, og mange lærere ønsker nok at studentene skal prestere så godt som mulig. I Danmark tok en universitetslærer seg friheten til å gi hele klassen toppkarakter - og varslet studentene om dette på forhånd.

Han ville gi klassen mulighet til å lære og fordype seg i faget uten å måtte bekymre seg for karakterer.

- Dere får 12

Læreren i faget Transkulturelle prosesser ved Aalborg Universitet ga hele klassen toppkarakteren 12 på deres eksamen. Han sier, ifølge Uniavisen, at han varslet elevene om utfallet på deres eksamen «noe tid før eksamen».

Han sier selv at han kjenner studentene sine godt og at de er dyktige. Den læreren holder fast ved at de fortjente toppkarakter, alle sammen.

- Jeg sa til studentene: «La være å bekymre dere om karakteren. Dere får 12. Dere er her for å lære, og jeg blir betalt for det med offentlige midler. Jeg vil at dere tenker på å lære. Ikke tenk på tall», sier han til universitetsavisa.

Skolens ledelse reagerte på karaktersettingen, og hadde i tillegg blitt gjort oppmerksom på løftet han hadde gitt klassen.

«Jeg anser din bedømmelse og karaktergivningsprosedyre ved denne eksamen for å være en bevisst tilsidesettelse av dine plikter som adjunkt ved Aalborg Universitet», skrev dekan Henrik Halkier til læreren i en e-post 20. mai.

Læreren ble kalt inn til møte med universitetets ledelse, men valgte å ikke delta. Noen dager seinere ble han sparket.

Får ikke beholde karakteren

Det følger med historien at læreren var blant rundt 100 ansatte som har mistet jobben på grunn av innsparinger, og skulle bare jobbe ut mai måned.

Toppkarakterene han delte ut får heller ikke bli værende. Ifølge dekan Halkier vil elevene få lov til å velge om de vil ha en ny vurdering av eksamensoppgavene, eller om de vil skrive en ny.

I Danmark brukes 7-trinnsskalaen når studenter skal få karakterer. Den består av karakterene 12 (tilsvarer A), 10 (B), 7(C), 4 (D) og 02 (E), i tillegg til to karakterer for ikke bestått; 00 og -3, ifølge Danmarks utdannings- og forskningsdepartement.